Jai Hindley, närmast, firar Sunwebs stora dag i Girot med totalledaren Wilco Kelderman. Foto: TT

Ny ledare när Girot passerade högsta punkten

Uppdaterad
Publicerad

Den tuffaste etappen av Giro d'Italia bjöd på stora omkastningar i täten. Wilco Kelderman tog över den rosa ledartröjan när hans lagkamrat i Sunweb, Jai Hindley, vann den 18:e etappen och gick upp som tvåa totalt.

– Det var den tuffaste dagen i mitt liv. Det kunde inte bli bättre: Jag tog den rosa ledartröjan och Jai vann etappen, säger nederländaren Kelderman till AP efter över sex timmars cykling där man tillryggalade 207 km med målgång i Laghi di Cancano.

När Joao Almeida visade problem i början av klättringen upp till Stelviopasset på 2758 meters höjd stod det klart att portugisen skulle förlora den rosa ledartröjan som han haft i 15 dagar. Han var nästan fem minuter efter på etappen.

Almeida kämpade väl och åkte i mål som sjua men tappade till femte totalt.

Ineos Grenadiers-cyklisterna Rohan Dennis och Tao Geogheagan Hart körde hårt uppför de 48 serpentinsvängarna på väg mot det snöhöljda Stelviopasset där årets högsta punkt på Girot, Cima Coppi, var belägen under den så kallade drottningetappen.

De fick med sig Sunwebs Jai Hindley som åkte ifrån sin kapten Wilco Kelderman som fick klara sig själv, en taktik som kändes chansartad under loppet men som blev en fullträff med facit i hand.

Första etappsegern för Hindley

Till slut var det bara Hindley och Geogheagan Hart kvar i täten. Som hjälpryttare åt Kelderman överlät Hindley allt dragjobb åt Geogheagan Hart och kunde vinna en tät spurt.

Kelderman tappade mycket tid på slutet, över två minuter efter täten, och har bara 12 sekunders ledning totalt till Hindley och 15 till Geogheagan Hart och Girot känns helt öppet inför avslutningen.

– Nu får vi återhämta oss och göra upp taktiken och se vad som händer under de sista etapperna, säger Kelderman.

För australiern Hindley var det första etappsegern i en Grand Tour.

– Det är en fantastisk känsla och ett stort steg i min karriär. Vår taktik fungerade perfekt i dag, säger Hindley. 

MER CYKEL: Därför är det så mycket krascher i cykel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.