• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Katy Marchant Sophie Capewell och Emma Finucane satte världsrekord tre gånger på vägen mot OS-guldet. Foto: Matthew Childs / BILDBYRÅN

Storbritanniens galna cykeldag: Tog OS-guld – efter att ha satt världsrekord tre gånger

Uppdaterad
Publicerad

Vilket som varit Paris-OS mest välförtjänta guld hittills?
Kanske Storbritanniens sprintlag i bancykel.
De satte nytt världsrekord inte mindre än tre gånger under samma dag.
– En dröm som blir sann, säger Emma Finucane.

Det brittiska laget stod för en riktig maktdemonstration i OS-velodromen.

De inledde dagen med att vinna kvalet på tiden 45,877, en putsning av Kinas drygt en månad gamla världsrekord med 0,015 sekunder.

OS i Paris 2024

”En dröm som blir sann”

Men de slutade alltså inte där. I nästa omgången gick de i mål på 45,338 – och i finalen mot Nya Zeeland gick det ännu snabbare.

Där blev tiden 45,186. Ännu ett världsrekord, alltså.

– Detta är en dröm som blir sann, och att göra det med de här två vid min sida är overkligt, säger Emma Funucane till BBC, och syftar på lagkamraterna Katy Marchant och Sophie Capewell.

Saknade avlidna pappan

Capewell var känslosam i intervjun.

– Jag har haft mina egna personliga strider, och jag önskar att min pappa hade kunnat finnas här på läktarna och sett mig, men jag vet att han var stolt över mig.

Capwells pappa, Nigel Capewell, var själv en OS-cyklist men avled 2021.

MER CYKEL: Jenny Rissveds tog OS-brons:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet