53 miljoner back för de allsvenska klubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Sammantaget är ekonomin i de allsvenska klubbarna skakig. SVT Sport har kollat med samtliga 16 lag som spelade i allsvenskan 2013 och det totala resultatet efter lämnade årsredovisningar visar att de tillsammans gick back med 53,1 milj kronor (Syrianska exkluderat – deras siffror kommer senare).

Endast två allsvenska klubbar kan visa upp ett positivit resultat för 2013 – det visar SVT Sports granskning av klubbarnas årsredovisningar. Resten av klubbarna visar minusresultat från -65000 kronor till -12 miljoner kronor.

Men Lars-Christer Olsson, styrelseordförande i föreningen Svensk Elitfotboll  (SEF) är trots de negativa siffrorna inte orolig för svensk klubbfotboll.

Allsvenskan 2014

– Det är inga alarmerande siffror på kort sikt men det är såklart inte hållbart i längden, säger Lars-Christer Olsson och fortsätter:

– Tittar du på en verksamhet som omsätter kring en miljard kronor så krävs det inte så stora åtgärder för att rätta till ett minusresultat på 53 miljoner kronor.

Vill se ökad omsättning

– Det stora problemet, vilket vi också jobbar med nu, är att få upp omsättningen för de allsvenska klubbarna. Det tror vi är viktigt för att lösa den ekonomiska biten samt för att göra klubbarna mer konkurrenskraftiga internationellt, avslutar Lars-Christer Olsson.

Syrianskas resultat ingår inte i sammanställningen då de inte ville lämna ut några uppgifter, innan de skickat in klubbens redovisning till SvFF. 

Fakta

Allsvenska klubbarnas ekonomi – 2013

Djurgården: -12 milj kr

Elfsborg: -10 milj kr

AIK: -7,9 milj kr

Helsingborg: -6,7 milj kr

Kalmar FF: -5,9 milj kr

IFK Göteborg: -3,3 milj kr

IFK Norrköping: -2,5 milj kr

Malmö FF: -2,5 milj kr

Åtvidaberg: -1,9 milj kr

Häcken: -1 milj kr

Gefle: -300000 kr

Halmstad: -200000 kr

Öster: -65000 kr

BP: +174000 kr

Mjällby: +1 milj kr

Totalt 2013: -53,091 milj kr

Fotnot: Syrianska vill inte uppge sina siffror innan de skickat in dem till fotbollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet