26-årig Amir Nasr-Azadani Foto: Privat

Amir Nasr-Azadani slipper dödsstraff – döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani, 26, deltog i protester mot den iranska regimen.

Han riskerade dödsstraff – men nu döms han till 16 års fängelse.

Efter 22-åriga Mahsa Aminis död utbröt stora protester i Iran. En som var inblandad i protesterna mot den iranska regimen var fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani.

26-åringen har anklagats för att ha medverkat i våldsamma upplopp, i samband med att tre säkerhetsvakter dog. Enligt Sky News anses Nasr-Azadani ha deltagit i ”fientliga aktioner mot Gud”. Fotbollsspelaren uppges ha riskerat dödsstraff, något som han nu slipper.

Istället har han dömts till 16 års fängelse. Sky News rapporterar att tre andra personer dömdes till döden, i en rättegång som människorättsorganisationer kallat för en bluff.

”En person som bryr sig om andra”

– Om Amir skulle delta i en protest skulle han göra det för att stå upp för grundläggande rättigheter för kvinnor, eftersom han är den sortens person som bryr sig om andra. Jag kan inte se honom som någon som för ett krig mot Gud, säger Nasr-Azadanis tidigare lagkamrat Sebastian Strandvall enligt Sky News.

Amir Nasr-Azadani har tidigare spelat i Iranjavan, Tractor Sazi och Rah Ahan, några av Irans största fotbollsklubbar.

KLIPP: Irans lagkapten om protesterna i landet (21 november 2022):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.