Hanna Glas, den svenska landslagsspelaren tillhörande Bayern München. Foto: Bildbyrån

Backstjärnan: Svenska klubbar måste satsa mer

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska Häcken göra upp med fotbollsjättar som Lyon och Bayern München.

Men svenska lag i Champions League kan bli en allt ovanligare syn, varnar Bayernstjärnan Hanna Glas.

– Jag skulle vilja se fler klubbar som investerar mer, säger Glas.

Den 5 oktober startar en historisk upplaga av Champions League. För första gången på damsidan ska det spelas gruppspel – tidigare har det varit utslagsmatcher från start – och bland de 16 lagen finns ett från Sverige: BK Häcken.

Men att Göteborgslaget skulle gå längre än så vore en skräll. Bara de två bästa lagen går vidare till kvartsfinal och i Häckens grupp finns både turneringens mesta mästare Lyon, Frankrike, och fjolårets Bundesligavinnare, stjärnspäckade Bayern München.

– En tuff lottning, men fantastiskt roligt. Det är några riktigt bra lag i gruppen så det ska bli kul att få mäta sig med dem, säger målvakten Jennifer Falk efter måndagens landslagsträning, den första i Bratislava inför fredagens VM-kvalpremiär borta mot Slovakien.

– Vi är ett bra lag, vi måste bara få det att stämma. Om de underskattar oss och vi gör bra matcher och har lite flyt så ...

”Vi är favoriter”

Några meter bort på den synnerligen väderbitna Pasienkystadion, tidigare hemmaarena för Slovan Bratislava, står Bayern Münchens Hanna Glas. När hon får frågan vilka som är favoriter till gruppsegern är det ingen tvekan, trots Lyons fem Champions League-titlar de sex senaste åren.

– Vi är favoriter som det ser ut nu sett till prestationer. Men vi vet samtidigt vilken kapacitet Lyon har, det är ett bra lag. Och även Häcken kan vara bra. Men jag skulle ändå säga att vi är favoriter, säger Glas.

Hon gläds åt att ställas mot just Häcken, och inte bara för att det innebär matcher mot flera landslagskompisar. För svensk fotboll är det betydelsefullt att ha ett lag med i den största klubblagsturneringen i Europa, säger hon.

– Det betyder enormt mycket, det är viktigt framför allt för att svenska fotbollsspelare kan se att man kan få spela Champions League i Sverige, säger Hanna Glas.

Det är verkligen ingen självklar sak längre. Tiden då lag som Umeå, Djurgården/Älvsjö och Tyresö slogs om Europatitlar är sedan länge förbi, och i Sverige får man lägga manken till om inte de storsatsande utländska klubbarna ska springa ifrån ytterligare, tror Glas. Annars kan det bli som på herrsidan, där svenska lag mycket sällan når Champions League nuförtiden.

– Det kan bli så. Vi såg nu till exempel att det var tuffa matcher för Rosengård (utslaget av Hoffenheim i sista kvalrundan). Därför var det extra viktigt att Häcken tog sig dit. Men vi har två riktigt bra lag i Häcken och Rosengård så jag hoppas att vi kan fortsätta vara med framöver också, det är oerhört viktigt för svensk fotboll.

Investera i rätt saker

Men ska det bli av måste det satsas mer i Sverige, säger Hanna Glas.

– Ja, det tycker jag. Det har saknats lite. Vi har sett initiativ med Häcken och man ser hur Rosengård försöker, men jag skulle kanske vilja se det från fler klubbar.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson instämmer, både vad gäller betydelsen av att få spela Champions League liksom vad som måste till för att det ska bli av.

– När man går över till det här konceptet (med gruppspel), det blir mer pengar och mer fokus, så är det jätteviktigt att vi är med. För landslagets del så är det viktigt att spelarna får väldigt bra matcher men också att man på något sätt visar att svenska klubbar kan ta sig dit, säger Gerhardsson.

En nyckel, säger han, är att pengarna som svenska klubbar får från spelarförsäljningar förvaltas på ett klokt sätt.

– Man kanske inte ska lägga alla pengar på nya spelare, utan även på sätt att träna, träningstider, mat, allt sådant, alla de här faciliteterna som man pratar om när man pratar om utländska klubbar, att det förbättras inom svensk fotboll är också viktigt. Och att svenska spelare i Sverige också kan bli heltidsproffs.

KLIPP: Mardrömslottning för Häcken i CL (13 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.