Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se självmålet som skickade Frankrike till kvartsfinal. Foto: TT/TV4

Belgiskt självmål gav franskt avancemang till kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike besegrade till slut Belgien med 1-0 och avancerar till kvartsfinal.

Och det här verkar vara självmålens mästerskap. Jan Vertonghens styrning är det åttonde i mästerskapet.

Tungviktsmöte mellan Frankrike och Belgien i en stjärnspäckad åttondelsfinal. Dömd av inga mindre än svenska huvuddomaren Glenn Nyberg tillsammans med assisterande Mahbod Beigi och Andreas Söderkvist.

Den som vänta sig fyrverkerier fick nog hålla sig. Det här var en match med lågt tempo som Frankrike slutligen vann med ett mål mot noll efter att Randal Kolo Muanis skott styrts in via veteranen Jan Vertonghen.

Fotbolls-EM

– Vi hade ett par möjligheter då vi kunde gjort mål, men sen att få det där målet mot oss, det finns inte så mycket att säga, det är oturligt, säger Belgiens kapten och superstjärna Kevin de Bruyne efter matchen.

Frankrike hade det mesta av bollen och försökte febrilt hitta igenom ett lågt stående belgiskt försvar, men utan några högkaratiga målchanser. En belgisk frispark från ofarligt läge räddades på ett märkligt sätt av Mike Maignans fotparad. Marcus Thuram nickade tätt utanför. Sen stannade det där och halvtidsvisslan ljöd.

Matchen skruvades upp en aning i den andra halvleken och Frankrike började krångla sig fram till fler och fler chanser, men oftast utan den sista kvalitén för ett ledningsmål. Tchoumanei tvingade Koen Casteels till en bra räddning, Thuram nickade utanför, Mbappé provade lyckan men nollan blev intakt. Där emellan testade Lukaku och Kevin de Bruyne lyckan för Belgien, men nollan, åter intakt.

Sen kom det. Randal Kolo Muani vände upp, avlossade ett studsande skott som via Jan Vertonghens ben ställde Casteels i det belgiska målet. 1-0, fransk eufori och avancemang till kvartsfinal.

– Vi är väldigt besvikna. När båda lagen spelar så här behövs en individuell prestation eller en styrning som avgör matchen, vilket är irriterande, säger Belgiens målvakt Koen Casteels.

Väl där väntar Portugal som slog Slovenien i sin åttondelsfinal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör belgaren Timothy Castagne efter uttåget: ”Kunde ha varit farligare”. Foto: FRANCK FIFE

Europamästerskapet

Frankrike logo

Frankrike

1 - 0

Belgien logo

Belgien

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Publik: 46810
Domare: Glenn Nyberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet