Jag har som reporter fått följa Sveriges stora anfallsstjärna genom hennes karriär. På nära håll sett glädjen stråla och hört det smittande skrattet vid framgång. Som när hon ledde bronsdansen i Tyskland VM-sommaren 2011. Och när Sverige en marskväll i Rotterdam 2016 knep kvalbiljetten till OS i Rio. En prestation som i förlängningen ledde hela vägen till den olympiska silvermedaljen.
Men jag har också berörts av tårarna och känt den tunga besvikelsen vid motgång. Som vid de för tidiga uttågen ur OS 2012 i England, och VM 2015 i Kanada. Och så otroligt gärna hon hade velat nå ända fram till finalen, när hon EM-sommaren 2013 fick spela mästerskap på hemmaplan, och främst där hjärtat finns, i Göteborg.
Landslagets meste målskytt
Lotta Schelin är Sveriges mesta målskytt i blågult genom tiderna. Det blev 88 mål på 185 landskamper. Meritlistan är imponerande och lång. Tre mästerskapsmedaljer. Tre Champions League-titlar och åtta franska ligatitlar med Lyon. Den femfaldiga Diamantbollenvinnaren har skrivit in sig i historieböckerna med fet stil flera gånger om.
Men för mig är det egenskaper som inte dokumenteras i siffror som gör minst lika bestående avtryck. Lagspelarens lojalitet. Som den förväntade målgörarens defensiva slit under OS-resan. Jobbet som gjorde skillnad, för laget. Och som lagkaptenens förmåga att se och känna av sina medspelare. Den som självklart även ger en bedrövad motspelare en tröstande kram.
Storasyster Camilla berättade med värme när vi sågs under ett reportagebesök i Frankrike hur hon mindes lillsyrrans tårar när hon under uppväxten försökte förklara för henne att man inte kan bli proffs som tjej. Men tiderna förändrades. Lotta kunde visst bli proffs. Och hon växte till en av de allra största förebilderna för så många tjejer som kommit efter.
Det är bara de riktigt stora som gör avtryck som består. På och utanför planen. Lotta Schelins stora avtryck finns lika mycket utanför. Där hon alltid tagit sig tiden att byta några vänliga ord. Hennes omtanke och sociala engagemang känns genuint. Som det motto jag bad henne att välja, när vi inför VM 2015 besökte de tongivande spelarna i laget. Centrallinjen. ”Se aldrig ned på någon, om det inte är för att hjälpa henne upp”. Det är viktiga ledord för mig sa hon.
Unnat dig välja själv
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors berättar att hon aldrig kommer glömma den reaktion hon fick när hon 2004 som förbundskapten ringde in Lotta till debut i A-landslaget. ”Skojar du eller? Skojar du eller?” upprepade den då 20-åriga anfallstalangen på klingande göteborgska.
Glimten och skrattet har alltid legat nära. Och har säkert varit en tillgång under de tuffaste perioderna av motgångar och skador. Och för att orka hantera migränen som hon gått en tärande match emot under så många år.
Beskedet att hon nu avslutar sin fotbollskarriär kommer inte oväntat. Det är tvärtom både väntat och högst förståeligt. Hur gärna jag än istället hade skrivit att hon skulle kunna satsa vidare och kanske kröna karriären med ett VM i Frankrike. Att själv kunna välja när det är färdigspelat. Det hade jag innerligt unnat dig L8, Lotta Schelin.