Herrlandslagets kvartsfinal i Ryssland förra året gav 140 miljoner kronor i prispengar och en rejäl ekonomisk skjuts för Svenska fotbollförbundet.
Hur mycket damerna säkrade när man slog Kanada med 1–0 i åttondelsfinalen?
Runt 13,5 miljoner.
Det innebär ingen ekonomisk skjuts – men däremot att förbundet inte går back ekonomiskt på mästerskapet.
– Nu när vi gick till kvartsfinal når vi break-even. Men framgångarna som vi har är jätteviktiga ur flera andra aspekter som det är svårt att sätta en exakt monetär effekt på. Den rörelse vi ser kring VM och damlandslaget är otroligt viktiga delar för att fortsätta på den vägen vi är nu, säger Håkan Sjöstrand.
”Vill minska gapet”
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har ökat prispengarna rejält jämfört med tidigare VM på damsidan. I Kanada 2015 delade lagen på 15 miljoner dollar, motsvarande runt 140 miljoner kronor, i prispengar. I årets mästerskap har den potten dubblats till 30 miljoner dollar, runt 278 miljoner kronor, där prispengarna fördelas utifrån lagens insatser.
Utöver den summan finns bland annat ett förberedelsebidrag, som är nytt för damsidan men har funnits på herrsidan tidigare. Inför mästerskapet i Frankrike är den summan fem miljoner kronor per lag.
Samtidigt blir det ekonomiska gapet mellan dam- och herrfotbollen större. För trots att prispengarna procentuellt sett ökar mer på damsidan stiger de även på herrsidan. När det australiska spelarfacket, PFA, kort innan VM protesterade mot den ojämna fördelningen konstaterades att det i den här takten dröjer till 2039 innan prispengarna hamnar på samma nivåer.
Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdhet och diskriminering, sade landslagskaptenen Caroline Seger till TT i höstas om problematiken.
”En av 211 nationer”
Håkan Sjöstrand menar att Svenska fotbollförbundet arbetar för att minska de ojämnställda nivåerna.
– Det är den enda vägen vi tycker är rimlig, säger han.
Hur jobbar ni med det?
– Vi försöker driva på våra synpunkter och åsikter främst i de olika internationella forum vi verkar och ofta gör vi det tillsammans med övriga nordiska länder. Men vi är också endast en av 211 fotbollsnationer inom Fifa och det vi tycker är självklart är inte alltid det i andra länder.
Enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson går utvecklingen åt rätt håll. Samtidigt menar han att dagens prisnivåer speglar nuvarande intäkter.
– Det står helt i proportion till de tv- och marknadsintäkter som Fifa får. Men när vi ser tv- och publiksiffror tror vi marknaden kommer att uppskatta fotbolls-VM ännu mer om fyra år, säger han.