Spelarna vill inte skriva på det nya kollektivavtalet: ”Drabbar de som har det värst”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelarna vill inte skriva på det nya kollektivavtalet: ”Drabbar de som har det värst” Foto: BILDBYRÅN

Damallsvenskan står utan kollektivavtal: ”Sämre än för tio år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga elitspelare på damsidan står just nu utan kollektivavtal efter att Elitfotboll Dam sagt upp det. Samtidigt finns det en oro inför det nya. Man är rädd att spelarna riskerar stå utan ersättning vid skada.

– Vi vill inte skriva på ett avtal som är sämre än för tio år sedan, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Föreningen Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) tecknade 2013 ett kollektivavtal för damelitspelare (damallsvenskan och elitettan) med ett års löptid. En överenskommelse som spelarna levt med sedan dess.

Men efter att EFD och SFS under flera år fört en dialog om ett nytt avtal utan framgång har nu EFD, med stöd från en majoritet av klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, tagit beslutet att säga upp befintligt avtal för att ge Arbetsgivaralliansen uppdraget att förhandla ett nytt.

Bland spelarna finns farhågor inför det nya avtalet. Ett förslag som har lyfts fram från klubbledningar är att ta bort den inkomstförsäkring som har funnits. KIF Örebros ordförande Fredrik Stengard säger till Nerikes Allehanda att han hellre vill lägga de pengarna på högre löner.

– Till exempel får man nu i avtalet en inkomstgaranti för upp till 90 procent av sin inkomst. Men nu har det föreslagits att det ska förändras och det skulle ju drabba de som har det värst i damallsvenskan, säger Hedvig Lindahl, medlem i Spelarföreningen Fotboll, till SVT Sport.

Riskerar stå utan lön vid skada

Enligt Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark riskerar spelare som skadar sig att stå utan lön i det nya avtalet.

– Om du exempelvis har haft en tidigare skada finns risk att du inte får någon ersättning. Varje fall skulle utredas individuellt, säger han.

Hedvig Lindahl:

– Vi vill alltid ha bättre möjligheter, i alla fall inte sämre. Vi kräver nog inte så mycket mer jämfört med hur det har varit innan.

Därför har inte förhandlingar inletts

Tomas Hoszek, generalsekreterare i EFD, ger inte mycket för kritken:

– För mig ter det sig väldigt märkligt att både hockey, handboll och andra idrotter ligger under ett idrottsavtal inom branschen varför då fotbollen inte skulle ligga under samma system. Det tycker jag är jättekonstigt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD, till SVT Sport.

Enligt Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetgsivaralliansen, är de beredda att börja förhandla om ett nytt avtal. Men det finns ett krav från deras sida:

– Vi är en arbetsgivarorganisation och vår motpart i förhandlingar om elitidrottsavtal är Unionen. Och vi förhandlar bara med “riktiga fackförbund” och det är inte spelarföreningen. Det är egentligen det som är haken här, att spelarföreningen måste släppa ifrån sig sin partsställning, säger hon.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.