Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, om det uppsagda kollektivavtalet. Foto: BILDBYRÅN

Therese Sjögran om uppsagda kollektivavtalet: ”Oro och mycket snack”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon väntar Champions League för Rosengård – men bakom kulisserna utspelar sig en annan kamp: Den om kollektivavtalet som just nu sagts upp.

– Det är klart det blir oro och mycket snack runt det, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till SVT Sport.

Samtliga elitspelare på damsidan står just nu utan kollektivavtal efter att Elitfotboll Dam sagt upp det. Dessutom finns nu kritik mot ett eventuellt nytt förslag.

– Det är såklart olyckligt. Kollektivavtal är ju viktigt att ha på plats för spelarnas skull men även för oss klubbar att ha en ram att förhålla sig till. Så att det är uppsagt är inte bra och den här förhandlingen har pågått under väldigt lång tid och nu hamnar spelarna i kläm, säger Therese Sjögran och fortsätter:

– Vi har pratat med alla inblandade och det skyddet de har och det skyddet som ligger kommer de ha året ut, så där kommer det inte ske någon skillnad under den tiden vi är aktiva. Det har vi också förmedlat till spelarna och de känner sig trygga i det.

Så då har spelarna skydd just nu i alla fall?

– Ja, de har exakt det skyddet (tidigare avtalet) året ut men sedan hoppas vi att ett nytt avtal är på plats när vi drar igång igen i januari.

– Det viktiga är att spelarna känner sig trygga och då kan de också släppa den biten. Det är klart det blir oro och mycket snack runt det. Då är det viktigt för oss som klubb att kunna förmedla att de är skyddade.

Hur tänker ni om det inte skulle finnas ett avtal i januari?

– Det diskuterar vi också. Vi har inte tagit något beslut eftersom vi väntar på hur det blir men självklart måste vi ha något klart om det dröjer. I de här frågorna tycker jag man måste sätta spelarna i första rummet.

Spelarna står utan kollektivavtal: ”Sämre än för tio år sedan”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.