• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kriscenter ska hjälpa supportrar under VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Snart startar fotbolls-VM i Qatar – ett land med strikt syn på exempelvis alkohol och homosexualitet.

Nu förbereder sig VM-länderna på hur de ska kunna hjälpa supportrar som eventuellt blir gripna av polis eller på andra sätt hamnar i problem med myndigheterna i Qatar.

Det ska ske genom ett diplomatiskt kriscenter, kan SVT Sport avslöja, tillsammans med norska NRK och danska DR.

Uppgifterna bekräftas av bland annat det danska utrikesministeriet och flera av de VM-kvalificerade ländernas ambassader i Qatar.

”Myndigheterna i Qatar upprättar ett konsulärt mötescenter i Doha under VM i Qatar, där de kvalificerade ländernas ambassader kommer kunna arbeta ifrån, så att de kan bistå deras medborgare med konsulärt bistånd under VM”, skriver det danska utrikesministeriet i ett mejl.

Flera av de VM-kvalificerade länderna bekräftar att de ska vara en del av centret, som tillkommit bland annat för att ambassaderna ska få snabba besked från de lokala myndigheterna om deras fans blir arresterade eller på olika sätt får problem under mästerskapet.

Utmaningar för supportrar och polis

Qatar är ett konservativt land där det bland annat är förbjudet att vara homosexuell, förbjudet att vara märkbart berusad offentligt, och det är inte heller accepterat att visa kärlek offentligt. Det gör att det under VM kan bli stora utmaningar för både besökande supportrar och polisen i Qatar.

En som poängterar det är Adrian Dinca, chef för Europol-gruppen NFIP (National Football Information Point), som jobbar med säkerhet kring fotbollsmatcher i Europa.

– Det är skillnad i kulturen, så det blir viktigt med kommunikationen. Vi måste informera supportrarna om skillnaderna, för vi måste respektera deras kultur, säger han.

Alla deltagande VM-länder kommer att ha poliser på plats, och de får en betydelsefull roll under VM, enligt Dinca.

– De (poliser) får ett viktigt jobb med att sprida budskapet och påminna om att det är en annan toleransnivå än i Europa, de måste respektera de lokala lagarna för att vara säkra, säger han.

Uppgifter om mer tillåtande attityd

SVT, i samarbetet med NRK och DR, har flera gånger sökt VM-arrangören för att få veta mer om kriscentret och hur de ska hantera supportrarna under VM, men de har inte velat ge några kommentarer.

Flera rapportrer gör dock gällande att Qatar under VM kommer att vara något mer tillåtande än annars.

– Mindre överträdelser kommer inte att leda till böter eller arresteringar, men polisen är instruerad att gå fram till personen i fråga och be honom följa lagboken. Folk som tar av sig tröjor kommer att bli ombedda att ta på sig dem igen. Det kommer att finnas en tolerans, säger en källa med kunskap om säkerhetsarbetet i Qatar till nyhetsbyrån Reuters.

Diplomatisk kriscenter under fotbolls-VM

Det diplomatiska centret ska ge ambassaderna snabb tillgång till både polis och åklagarmyndigheter i landet. På det sättet ska VM-länderna få snabb information om något sker med deras medborgare, exempelvis om några supportrar blir arresterade för att de har brutit mot qatariska lagar.

SVT, NRK och DR har tagit kontakt med ambassaderna som hör till samtliga VM-kvalificerade länder. Alla som har svarat bekräftar att de ska vara en del av kriscentret.

”Vi har intensifierat samarbetet med de andra ambassaderna i Doha, och vi deltar på informationsträffar som myndigheterna i Qatar har. Förberedelser som handlar om krishantering är också något vi jobbar med”, skriver den schweiziska ambassaden.

Schweiz ambassad bekräftar också att initiativet kring kriscentret kommer från VM-arrangören, i samarbete med inrikesministeriet i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.