Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Djurgårdens mål mot Maribor. Foto: Martin Metelko / BILDBYRÅN

Djurgården klart för Europa Conference League – tidigt mål mot Maribor blev avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Först vann Elfsborg Europa League-playoffet mot Molde på straffar.
En knapp halvtimme senare var det dags för nästa svenska Europa-triumf.
Då vann Djurgården borta mot Maribor – och blev klart för Europa Conference Leagues ligafas.
– Magiskt, säger matchvinnaren Denniz Hümmet.

Djurgården är för andra gången klart för gruppspelet i Conference League.

Precis som i hemmamatchen förra veckan blev det seger med 1–0 mot slovenska Maribor.

Maribor pressade hårt

Målet kom redan efter tre minuter. Gustav Wikheim tog emot ett inkast på högerkanten, tog sig förbi Maribor-försvaret och spelade snett inåt bakåt till Deniz Hümmet som utan problem satte bollen i mål.

– Jag gör en avledande löpning och får min back på helt fel sida, så det var bara att stöta in den, säger han efter matchen till Aftonbladet.

Efter det tidiga målet väntade en ganska lång period med hårt Maribor-tryck, men de lyckades aldrig överlista Jacob Rinne i Dif-målet.

Vidmar blev utvisad

En kvart in i den andra halvleken blev den slovenska uppförsbacken riktigt brant. Då fick Lan Vidmar rött kort efter en stämpling på Adam Ståhl i Djurgården.

– Vi visste att det var mycket kvar att göra efter deras röda kort, men det var mycket stabilt. Man vet att mycket kan ske, men man får inte slappna av för mycket, säger Djurgårdens målvakt Jacob Rinne.

Maribor gjorde vissa försök att pressa på senare under halvleken, men kom aldrig riktigt nära. Istället var det faktiskt Djurgården som var närmast att göra mål.

– Väldigt stark insats utav Djurgården, som i stort har bra kontroll på Maribor. Smart bortaspel med 1–0 i ryggen. De uppträder väldigt rutinerat och man ser att det finns en vana av att spela i Europa – imponerande av Dif, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

I slutspel 2023

Därmed får Djurgården åter göra ett framträdande i den tredje högsta Europatävlingen. Den första gången, säsongen 2022-23, vann de sin grupp före belgiska Gent. Sedan blev det förlust i åttondelsfinalen mot polska Lech Poznan.

– Man spelar ju för att göra sånt här, så det känns ju fantastiskt, säger Jacob Rinne.

Lottningen av ligafasen sker i morgon, fredag.

UEFA Conference League

NK Maribor logo

NK Maribor

0 - 1

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

Ljudski vrt, Maribor
Publik: 8150
Domare: Manfredas Lukjancukas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.