Den assisterande domaren Mehmet Culum (till höger) berättar att det ofta skriks elaka saker från läktarhåll. Personerna till vänster på bilden har inget med artikeln och inslaget att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den assisterande domaren Mehmet Culum (till höger) berättar att det ofta skriks elaka saker från läktarhåll. Personerna till vänster på bilden har inget med artikeln och klippet att göra. Foto: SVT/Bildbyrån/Arkiv

Domaren berättar om skriken från läktarplats: ”Ska döda mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna personer som skriker att man ska dö. Direkta hot riktat mot ens familj. För de allsvenska domarna är detta en del av jobbet.

– Man får höra saker som får en att tänka: ”Oj, du vet mer om min familj än jag vet”, säger assisterande domaren Mehmet Culum.

Inför den allsvenska fotbollssäsongen genomförde SVT Sport en enkät med de allsvenska domarna – både huvuddomarna och de assisterande domarna.

76 procent uppgav att de under förra året utsattes för någon form av hot eller trakasserier av supportar och/eller publik.

”Tar det inte personligt”

Den assisterande domaren Mehmet Culum, som dömde fotbolls-EM 2021, berättar i SVT Play-dokumentären ”Personen bakom ”domarjävlen”” att det är vanligt förekommande med nedsättande kommentarer.

– Jag är förvånad över att man får lov att bete sig hur som helst när man kommer till en arena eller idrottsplats. Hur man får lov att kalla domare x antal könsord. Att det till exempel är okej att prata skit om en domare som missat en felaktig straff, säger han, och utvecklar vidare:

– Att man kan göra det så här öppet och att det är acceptabelt. Men man kan inte göra det i sin vardag, det skulle aldrig ske på en ”vanlig” arbetsplats. Men det är accepterat i idrottssammanhag. Att det är så, det får jag inte in i mitt huvud.

Vad är det värsta du hört?

– Att de ska döda mina barn.

Det är på den nivån, alltså?

– Ja, men jag tar det inte personligt. Det är i stundens hetta som någon som kastar ur sig det. Men jag hör det inte. Man kopplar inte.

Se ”Personen bakom ”Domarjäveln”” här

”Fått bo på annan adress”

I SVT Sports enkät framgår också att 12,5 procent har skyddade personuppgifter på grund av sitt dömande, och lika stor mängd har funderat på att sluta.

Huvuddomare Fredrik Klitte, som utsågs till årets domare ifjol, förklarar att han själv inte varit med om några händelser som varit riktiga hotfulla, men känner igen problemet.

– Det är absolut inte vanligt, men en del av kollegorna har ju fått bo på annan adress, säger han.

Fredrik Klitte vill också föra fram att han anser att de allra flesta i publiken sköter sig bra.

– Jag tror att man måste zooma ut, för många gånger är inte en som person de vill åt, utan det är domarrollen det handlar om. Klart att det är jättetråkigt när det händer, men vi måste tänka på alla fantastiska upplevelser vi har.

Resultat från enkäten

Har du under de senaste året fått ta emot hot/trakasserier från publik/supportrar:

Ja 76%

Nej: 24 %

Har du skyddade personuppgifter pga ditt dömande:

Ja : 12,5 %

Nej: 77,5 %

Har du funderat på att sluta pga hot/trakasserier

Ja:12,5%

Nej: 77,5 %

Har din familj fått ta emot hot/trakasserier?

Ja: 21 %

Nej: 79%

24 av 31 allsvenska domare (både huvuddomare och assisterande) svarade på enkäten, det vill säga 78 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.