• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman (till höger) ser allvarligt på resultatet från SVT Sports enkät. Till vänster syns domare Mehmet Culum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman (till höger) ser allvarligt på resultatet från SVT Sports enkät. Till vänster syns domare Mehmet Culum. Foto: SVT/Bildbyrån

Tre av fyra allsvenska domare utsatta för hot och trakasserier senaste året

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra allsvenska domare utsattes under förra året för hot eller trakasserier från publik eller supportrar.

Det visar en enkät som SVT Sport gjort.

Dessutom svarade en femtedel att deras familjer blivit utsatta.

– Det är ytterst allvarligt, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Se dokumentären ”Personen bakom ”Domarjäveln”” här

Inför säsongen genomförde SVT Sport en enkät med de allsvenska domarna – både huvuddomarna och de assisterande domarna.

76 procent av domarna som svarade uppgav att de under förra året utsattes för någon form av hot eller trakasserier av supportar och/eller publik.

Och vittnesmålen är mörka.

”Ibland är det så illa att hoten på arenan är direkt riktade mot min familj och mina barn. Att ta med sin familj till matcherna är i många fall helt otänkbart”, skriver en domare.

”Det är vanligt förekommande (mitt snitt är åtminstone var fjärde match och då hinner man inte höra allt) att vuxna personer skriker att man ska dö”, skriver en annan.

”De ska döda mina barn”

Den assisterande domaren Mehmet Culum, som dömde EM 2021, berättar för SVT Sport i dokumentären ”Personen bakom domarjävlen”” att det är vanligt förekommande med nedsättande kommentarer.

– Jag är förvånad över att man får lov att bete sig hur som helst när man kommer till en arena eller idrottsplats. Hur man får lov att till exempel kalla domare könsord.

Culum tar också upp problematiken med att det finns en accepetans att det är ok att bete sig så mot en domare.

– Det skulle aldrig ske på en vanlig arbetsplats. Men det är accepterat i idrottssammanhag. Att det är så, det får jag inte in i mitt huvud.

”Är ytterst allvarligt”

Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman ser allvarligt på situationen för domarna, och berättar att det flera gånger varje säsong sker incidenter som leder till polisanmälan.

– Jag skulle vilja påstå att vi varje år har 10-15 polisanmälningar, och då är det inte bara olaga hot. Det är olika sorters anmälningar, bland annat ofredande och hets mot folkgrupp.

Fredman säger också att det numera blivit vanligare att domarna får sekretessmarkeringar hos Skatteverket.

– Förr behövde du ha ett stort antal polisanmälningar för att bevisa att du skulle få det. Nu har vi fått Skatteverket att förstå att det här får domarna att känna sig tryggare. Så tack vare jobbet vi har gjort med våra jurister och andra inblandade har vi lättare att få sekretessmarkeringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linjedomare Mehmet Culum diskuterar en situation med Malmö FF:s tränare Henrik Rydström. Se hela inslaget i spelaren ovan. Foto: Dan Svensson/SVT

Resultat från enkäten

Har du under det senaste året fått ta emot hot/trakasserier från publik/supportrar:?

Ja 76%

Nej: 24 %

Har du skyddade personuppgifter pga ditt dömande?

Ja : 12,5 %

Nej: 77,5 %

Har du funderat på att sluta pga hot/trakasserier?

Ja:12,5%

Nej: 77,5 %

Har din familj fått ta emot hot/trakasserier?

Ja: 21 %

Nej: 79%

24 av 31 allsvenska domare (både huvuddomare och assisterande domare) svarade på enkäten, det vill säga 78 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.