Dopningsavstängde målvakten: ”Jag är ingen fuskare”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter att ha testats positivt för kokain bryter målvakten Joshua Wicks tystnaden.

Samtidigt som målvakten är avstängd i 24 månader menar ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingkommission att det är olyckligt att kokain är på listan.

– Det är skönt att någon på den nivån gör det uttalandet. Jag är ingen fuskare – det är inte fusk, säger han till SVT Sport.

Det är den andra intervjun han gör. Ett par dagar tidigare har han deltagit i en podd med UNT när han träffar SVT på Gärdet i Stockholm. Den dopningsavstängde målvakten går ut på planen och börjar känna på stolparna och ribban. Sedan stretchar han innan han slår sig ner.

– Du såg vad jag kände, va? Jag har inte gått på en fotbollsplan sedan dess. På något vis straffar jag mig själv och priset ska vara att få gå på en fotbollsplan. Fotbollsplanen är hemma, mitt hem från hemmet, säger amerikanen.

”Fick drinken spetsad”

Han har varit målvakt i flera MLS-klubbar, däribland i Zlatans Los Angeles Galaxy, och var en etablerad allsvensk målvakt tills allt rasade samman. Söndagen den 1 april 2018 testades Sirius-målvakten positivt för kokain. Tidigare under veckan hade han festat.

– Det var en vanlig dag. Jag och en kompis bestämde oss för att ta några öl på den lokala puben. Vi blev bjudna på en hemmafest. Det var en bra fest, en del folk och så där. Och jag har fått reda på att min drink var spetsad, säger han och berättar att det som följer är en mardrömssituation:

– När jag fick reda på det av klubben var resten av dagen bara en dimma. Jag ringde den vännen jag var med och bröt ihop. Var var jag? Var var vi? Vad gjorde vi exakt? Vilka gator kunde det här ha hänt på? Och enda stället jag kunde komma på var den festen.

Jag antar att du fått höra att det är en otrolig förklaring. Vad säger du till dem som säger det?

– Först och främst är det inte otroligt. Du hör om tjejer som blir drogade hela tiden, du hör om barn som hittar grejer i sin mat och det händer även idrottare. Det händer och är vanligare än folk tror. Folk kommer säga att det här är en rövare jag drar. Fair enough, folk har rätt till sin åsikt, säger han och fortsätter:

– Men de lever inte mitt eller andra elitidrottares liv. Vi har möten inför varje säsong där vi blir tillsagda: Var försiktig med intervjuer, var försiktig med vad ni äter, var försiktig med vilka ställen ni besöker. Det är för de här sakerna händer. Folk har rätt till sin åsikt precis som jag. Och i mitt liv har det här hänt.

”Var var han när jag åkte dit?”

Dopningsnämnden dömde honom först till 12 månader. Både han och dopingkommissionen överklagade till Riksidrottsnämnden. Där förlängdes straffet till 24 månader.

– Först var jag chockad i början när de ville ge mig fyra års avstängning, men ett år var också skit. Men när det sen ändrades till två år kastades jag omkull. Det skickade mig av rälsen. Det var den mörkaste perioden i mitt liv, säger 35-åringen.

SVT Sport berättar för Wicks att Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission, tycker det är olyckligt att ämnet är uppsatt på dopningslistan.

Vad tänker du när du hör det?

– Var var han när jag åkte dit, säger han och skrattar innan han blir allvarlig:

– Det är skönt att någon på den nivån gör det uttalandet. När folk pratar om dopning inom sport tänker alla direkt att det är fusk. Jag fick otaliga meddelanden om att jag var en fuskare när mitt fall blev känt. Att jag inte är bra för sporten, att jag är en skit, att de visste att jag inte kunde vara så bra.

”Jag är ingen fuskare”

Wicks fortsätter:

– Och när det kommer ut att det inte var prestationshöjande, utan partydroger, kan de inte säga något. Jag är ingen fuskare. Det är inte fusk. Det har inte fått mig att prestera bättre. Om jag tar steroider eller bloddopar mig så jag kan springa snabbare eller springa i 90 minuter – okej. Men partydroger ger inte din kropp något – de tar något i stället. Det måste finnas en skiljelinje där.

Samtidigt är du en förebild och det är inte bra att bli förknippad med det här. Tycker du att du överhuvudtaget skulle blivit avstängd?

– Ja och nej. Ja, för det är en olaglig drog. Men jag tycker samma regler ska gälla för personer som har andra jobb i samhället. Tycker du att du ska få ett 24 månaders straff för att någon testar dig och du testas positivt? Ja, jag är en förebild och vi är involverade socialt i en massa saker, säger han och fortsätter:

– Men vi är vanliga människor. Ibland tror jag folk tänker att ”han är en ängel”, ”han måste vara ett helgon”, för att jag är elitidrottare. Nej, vi försöker göra vårt bästa och få folk att se upp till oss. Men vi stänger dörren till vårt hem som alla andra. Vi ska kunna ha vanliga liv också.

Wicks berättar att han tränar i gymmet för en comeback. I väntan hoppas han fortfarande på ett sänkt straff.

– Ja, jag har hela tiden hoppats på det. Kanske inte just i den mörkaste perioden men annars så. Jag hoppas hela tiden att någon inom antidopningsorganisationen sätter sig ner, tänker logiskt och ser vidden i det straff jag fått, säger 35-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.