• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino Foto: Bildbyrån

Dramatiskt transferras i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollens ekonomiska nedgång på grund av pandemin slår igenom på transfermarknaden.

Värdet av spelarövergångarna på herrsidan sjönk med 23,4 procent förra året.

Däremot ökade såväl antalet övergångar som betalningsviljan på damsidan.

Utvecklingen inom herrfotbollen var väntad. Redan i våras förutsåg fotbollsekonomiska experter, klubbledare och agenter att de allra flesta i sportens näringskedja stod inför behovet av att vända på slantarna.

I veckan presenterade Internationella fotbollsförbundet, Fifa, svart på vitt hur pandemin slagit mot klubbarnas betalningsförmåga. Under förra året sjönk kostnaden för övergångar från cirka 62 miljarder kronor 2019 till runt 47 miljarder.

Corona och idrott

Lägsta på tre år

Siffran är den lägsta sedan 2016, då klubbarna totalt pungade ut nära 39 miljarder kronor.

Samtidigt minskade antalet övergångar från 18 047 till 17 077. I den siffran ingår spelare som lånades ut och sedan återvände till sin klubb. Det faktiska antalet spelare – av 180 olika nationaliteter – som gjorde någon form av klubbyte var 14 432.

Klubbyten utan transfersumma (främst kontraktslösa spelare) stod för 62,5 procent av alla övergångar, en liten minskning från 2019 men i stället ökade lånen, från 14,2 till 16,2 procent.

I procent minskade de permanenta övergångarna med en transfersumma från 12,9 till 11,6.

Som vanligt är det i Europa de flesta och dyraste övergångarna sker. De engelska Premier League-klubbarna lade 13,7 miljarder på spelare, över dubbelt så mycket som Italien (6,15 miljarder). Därefter följde Spanien, Tyskland och Frankrike. Utanför Europa spenderade Brasilien och USA mest.

Chelsea köpte dyrast

Klubbarna som lade ut mest pengar på nya spelare var i tur och ordning Chelsea, Manchester United, Manchester City, Barcelona och Juventus.

Spanska klubbar tjänade mest på övergångar, totalt 6,6 miljarder kronor.

De mest uppmärksammade och dyraste övergångarna – med transfersummor på över cirka 50 miljoner kronor – uppgår bara till 1,3 procent av antalet övergångar. Majoriteten (55,7 procenten) av alla transfers är affärer på under fem miljoner kronor.

KLIPP: Se målvaktens otroliga insparksmål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet