Saman Ghoddos i Amiens Foto: Bildbyrån

Ghoddos om böterna: ”Hur ska jag kunna betala över 40 miljoner?”

Uppdaterad
Publicerad

Förre Östersunds-spelaren Saman Ghoddos krävs på 43 miljoner kronor efter bråket med Huesca, men har överklagat Fifas beslut.

– Jag blev helt förkrossad. Det här krossade mig, säger Ghoddos nu till Sportbladet.

Saman Ghoddos skrev på för Ligue 1-klubben Amiens sommaren 2018. Affären föregicks av ett bråk med spanska Huesca som menade att svensken varit överens med La Liga-klubben om en övergång, men att Ghoddos och Östersund dragit sig ur.

Huesca anmälde därefter Ghoddos och ÖFK till Fifa – och fick rätt. Ghoddos stängdes av i fyra månader och bötfälldes med 43 miljoner kronor.

Avstängningen efter Fifas fällande dom är snart överstökad, den löper ut 28 december.

Bötesbeloppet är dock långt från löst. Det är inte uteslutet att ett ekonomiskt ansträngt Östersunds FK blir skyldiga att betala en del av det gigantiska bötesbeloppet, men som läget är nu hamnar skulden hos Ghoddos själv.

– För mig är det inte realistiskt. Jag har också överklagat det, som sagt, med hjälp av min advokat. Vi får se vad som händer. Men det är inte realistiskt och jag har överklagat böterna. Jag vill dock vara tydlig med jag inte överklagade avstängningen. Den accepterade jag. Det beror på att annars hade jag kunnat åka på en avstängning på fyra månader vid ett senare tillfälle. Så jag tog den nu så att den aldrig mer skulle kunna komma. Jag accepterade avstängningen, men inte böterna, säger Ghoddos till Sportbladet.

Varför är det inte realistiskt?

– För jag har inte ens pengarna! Hur har de tänkt egentligen? Hur ska jag kunna betala över 40 miljoner kronor? Men jag vill inte kommentera det mer just nu eftersom vi har överklagat.

”Det krossade mig”

Ghoddos har tidigare inte velat uttala sig om situationen. Nu väljer han att berätta om sin upplevelse men poängterar att han inte vill uttala sig specifikt om konflikten med Huesca.

Ghoddos och Östersunds FK har överklagat Fifas dom till idrottens skiljedomstol, Cas, och vill invänta beslutet.

– Det tog så lång tid att smälta. Det krossade mig. Jag var så ledsen. Jag önskar inte det här min värsta fiende. Jag var verkligen långt nere på botten. Många försökte peppa mig sa: ”tänk på spelare som är långtidsskadade. Hur ledsna de är och hur mycket de måste kämpa”. Jag förstod vad de menade, men jag är inte skadad. Jag är hur frisk som helst. Jag är i bättre form än någonsin. Jag kan inte jämföra det här med en skada.

Arkiv: Hör Daniel Nannskog kommentera Fifas beslut om Ghoddos (30 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.