Häckens Aivi Luik har stängts av för brott mot dopningsreglerna. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Häckens Aivi Luik avstängd för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Aivi Luik har saknats i Häcken den senaste tiden.
Nu avslöjar hon varför:
Hon är avstängd för brott mot dopningsreglerna.
– Jag är fortfarande chockad, säger mittbacken.

Den australiska 39-åringen fick under sin tid i Italien 2022 behandling för en ryggskada.

Under den tiden fick hon bland annat en spruta som innehöll kortison, som finns med på Wadas lista över förbjudna substanser.

Fick en dom förra månaden

Hennes klubb Pomigliano skickade in en ansökan om dispens, men ansökan var inte komplett och blev inte heller det trots två påminnelser – och nekades därför.

Tidigare i år fick hon ett mail från den antidopningsbyrån Nado Italia. Där fick hon veta att hon var misstänkt mot brott mot dopningsreglerna, för att hon spelat matcher trots att hon inte hade fått dispens för den substans hon behandlats med i Italien.

I juli månad fick hon beslutet att hon stängs av i tre månader. Först den 16 oktober upphör avstängningen.

– Jag vill komma tillbaka starkare, jag vill träna hårdare. Jag vill ge tillbaka till klubben som har stått bakom mig, som bryr sig om hur deras spelare mår och som tror på sina spelare, säger hon till Aftonbladet.

”Vi tror på henne”

Häckens klubbchef Marcus Jodin lider med Luik, och är besviken över hur hennes tidigare italienska klubb hanterat fallet.

– Aivi har varit transparent mot oss hela vägen, visat all dokumentation och vi tror på henne fullt ut. Jag lider med Aivi och vi blir av med en av våra spelare för att de (den italienska klubben) inte har skött sig, säger han, och lägger till:

– Man blir frustrerad och förbannad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.