• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marcus Beckford, Bajen Fans, om senaste årens utveckling kring läktarvåldet i allsvenskan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Beckford, ordförande i Bajen Fans, upplever att polisens samtal med supportrarna endast är ”alibi-möten”: ”Får den känslan” Foto: Bildbyrån/SVT

Hammarbysupportern om relationen med polisen: ”Sprickan växer och växer”

Uppdaterad
Publicerad

Sprickan mellan Polismyndigheten och fotbollssupportrarna bara växer.

Det menar Marcus Beckford, ordförande i Bajens Fans, som är kritisk mot hur polisen kommunicerar med supporterrörelsen.

– För 5-10 år sedan var dialogen mycket bättre. Sprickan växer och växer, säger han.

I Polismyndighetens rapport från tidigare i mars slår man fast att antalet matcher inom svensk elitfotboll med ”allvarligt ordningsläge och allvarliga incidenter” ökade kraftigt under förra året.

Samtidigt visar SVT:s kartläggning att totalt 224 personer nu har tillträdesförbud inför den allsvenska premiären. Storstadslagen är de med flest portade supportrar: Malmö 44 st, AIK 38 st och Hammarby 37 st.

SVT Sport granskar

Marcus Beckford, ordförande i Bajen Fans, tycker att polisen borde fundera över hur man kommunicerar men ser också supporterrörelsens ansvar.

– Vi från supporterhåll måste ju ha lite självinsikt och prata om hur vi vill ha det på läktaren.

”Steg i rätt riktning”

I polisens rapport konstaterar man att 22 matcher förra säsongen var matcher ”där arrangören förlorat kontrollen över tillställningen”.

Marcus Beckford tror inte att det blir en ”felfri” säsong 2024, men är ändå positiv.

– Ultras-grupperna gick inför den här säsongen ut med ett gemensamt uttalande där man pratade om att man ska sluta med inkastade föremål och inte använda bengaler som vapen. Det är ett steg i rätt riktning.

Beckford tycker att man måste se nyanserna i vad som sker på läktarna.

– Det är väldigt stor skillnad på att kasta en bengal på en annan okänd människa eller att använda en bengal som en del av tifot för att höja stämningen. Det är två olika saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet