Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bildgranskning: Tre av matcherna som urartade 2023 – se i klippet hur det gick till Foto: Polisens förundersökning och Discovery+

Rekordmånga tillträdesförbud inför premiären av allsvenskan 2024: ”Radikaliserats”

Uppdaterad
Publicerad

Våld och allvarliga incidenter på läktaren ökade kraftigt inom svensk elitfotboll förra året – och polisen beskriver hur supportrar ”radikaliserats”.

Totalt har nu 224 personer tillträdesförbud inför den allsvenska premiären, visar SVT:s kartläggning.

De har kastat bengaler, slagits och eldat på läktaren. När allsvenskan har premiär på lördag är det en rad supportrar som inte är välkomna på arenorna.

Antalet tillträdesförbud vid idrottsarrangemang är på rekordnivåer. Kopplat till herrallsvenskan handlar det om 224 personer som är portade, enligt siffror från Polismyndigheten.

SVT Sport granskar

Tillträdesförbud meddelas av åklagare när det finns en risk för att en person kommer att begå brott för att störa säkerheten under ett idrottsarrangemang.

Storstadsklubbarna har flest tillträdesförbud bland sina supportrar. I topp ligger Malmö med 44 personer, följt av AIK med 38 och Hammarby med 37.

Matcherna i videoklippet – så gick det sen

Djurgården-AIK, 28 maj 2023: 16 personer står åtalade för inblandning i det våldsamma upploppet och samtliga har fått tillträdesförbud. Hittills har ingen fått arrangörsavstängning men AIK utreder frågan.

Häcken-Malmö, 5 november 2023: Polisutredning pågår mot sex personer. Ingen har ännu fått tillträdesförbud men ärendet ligger hos åklagaren. Samtidigt har fem personer fått arrangörsavstängningar av Häcken.

Malmö-Elfsborg, 12 november 2023: Utredning pågår efter guldmatchen. Hittills har 16 personer fått tillträdesförbud, men ingen arrangörsavstängning.

Fler ”allvarliga incidenter”

I en rapport som släpptes i mars slår Polismyndigheten fast att antalet matcher inom svensk elitfotboll med ”allvarligt ordningsläge och allvarliga incidenter” ökade kraftigt under förra året.

Totalt handlar det enligt polisen om 22 matcher där ”arrangören förlorat kontrollen över tillställningen”.

Polisen beskriver det som att ”supporters till några av lagen från storstadsregionerna radikaliserats ytterligare under 2023”.

Fakta: Antal portade i allsvenskan – klubb för klubb

AIK: 38

IF Brommapojkarna: 0

Djurgården: 28

IF Elfsborg: 30

Gais: 5

Halmstads BK: 6

Hammarby: 37

BK Häcken: 4

IFK Göteborg: 17

Kalmar FF: 1

Malmö FF: 44

Mjällby AIF: 2

IFK Norrköping: 5

IK Sirius: 0

IFK Värnamo: 1

Västerås SK: 6

TOTALT: 224 tillträdesförbud

Källa: Polismyndigheten den 18 mars 2024, vilket innebär att några förbud kan ha tillkommit eller gått ut sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet