John Mellberg i intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Mellberg om pappa Olofs betydelse och minnet från ”Villa”-sparken. Foto: SVT/Bildbyrån.

John Mellberg om drömmarna – och likheterna med pappa Olof: ”Ligger i generna”

Publicerad

Han är son till Olof Mellberg och ses som en stor mittbackstalang.

För SVT Sport berättar John Mellberg, 18, om flytten ut i Europa, målsättningarna och att gå i pappas fotspår.

– Jo, jag försöker mitt bästa, säger han till SVT Sport.

Hör John Mellberg om likheterna med pappa Olof och hans betydelse för fotbollsspelandet.

En inverterad högerytter som snarare utmärkte sig i offensiven. Det var så John Mellberg spelade sin fotboll för bara några år sedan.

– Sedan kom jag bara längre och längre ner i banan. Snart kanske jag till och med kliver in som målvakt, säger han och ler.

18-åringen beskrivs som en reslig, tuff mittback med en silkeslen vänsterfot. Under sommaren i fjol såldes han av BP till RB Salzburg. En klubb där spelare som Erling Haaland och Dominik Szoboszlai slagit igenom.

– Det har känts bra och gått fint med fotbollen.

Hur han ser på att komma till en klubb som banat väg för storspelare?

– Det spelade väl absolut in i hur jag tänkte när jag gick till klubben. Hur de gjort tidigare och att jag hoppas att det ska bli samma för mig.

Fått debutera

Mellberg menar att det hittills varit en upplevelse. Visst, det var proffsigt i BP, men det är givetvis en skillnad att komma till en ”så stor klubb”.

Förra säsongen lånades han ut till samarbetsklubben FC Liefering och fick speltid i den österrikiska andradivisionen. I somras förlängdes kontraktet med RB Salzburg – och den 10 augusti fick han göra startdebut.

– Det var mäktigt att för första gången gå ut inför en sådan publik också lite tryck från läktaren, så det var det var en mäktig känsla.

Tillbaka till inledningen med positionsbytet. Han är numera alltså mittback, precis som pappa Olof (numera BP-tränare) var, med 117 landskamper för Sverige på kontot och tidigare i klubblag som Aston Villa, Juventus och Olympiakos.

Hur stor roll har han spelat i att du till slut blev mittback?

– Jag vet inte. Det var väl jag själv som tog det beslutet. Men han har alltid sagt att jag kommer bli mittback till slut. Han har alltid vetat det.

Drömmer om Premier League

Är det en extra stolthet från hans sida där?

– Nja, kanske eftersom han har en annan koppling till det, men jag tror att han hade varit stolt över mig hur som helst.

Vad drömmer du om?

– För mig just nu är väl det kanske Premier League och Champions League. Det har alltid varit en dröm att stå där och höra låten när man går in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.