Jon Dahl Tomasson, svensk förbundskapten i fotboll och Hugo Larsson, svensk landslagsspelare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Dahl Tomasson valde att byta in spelare som Lucas Bergvall, Carl Starfelt och Anton Saletros – istället för att spela Hugo Larsson. Foto: Bildbyrån

Jon Dahl Tomasson om valet att bänka Hugo Larsson i matchen mot Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Jon Dahl Tomasson utnyttjade alla Sveriges fem byten mot Azerbajdzjan. Men mittfältstalangen Hugo Larsson blev kvar på bänken.

– Det går inte att ha alla de unga spelarna på planen samtidigt, säger den svenske förbundskaptenen.

Den tidigare MFF-talangen Hugo Larsson spelar i Bundesliga-klubben Frankfurt och nätade i ligamatchen mot Hoffenheim för en vecka sedan.

Men i Nations League-mötet med Azerbajdzjan blev det ingen speltid för 20-åringen.

Herrlandslaget i fotboll

Något som har väckt en hel del reaktioner i sociala medier, där många tycker att Hugo Larsson i alla fall borde ha blivit inbytt i matchen som Sverige vann med 3–1.

Själv förklarar förbundskapten Jon Dahl Tomasson beslutet med att konkurrensen är stenhård mellan de yngre spelarna på mittfältet.

– Vi har fyra väldigt talangfulla spelare som är i 20-årsåldern, säger han på pressträffen efter matchen och räknar upp Sebastian Nanasi, Lucas Bergvall, Hugo Larsson och Yasin Ayari.

Uppmaningen till Larsson: ”Passa djupled”

Ayari, till vardags i PL-klubben Brighton, fick starta i matchen mot Azerbajdzjan och Lucas Bergvall, Tottenham, blev inbytt i andra halvlek.

Dahl Tomasson påpekar att Hugo Larsson fick speltid i landslaget tidigare i sommar, 45 minuter gånger två i träningslandskamperna mot Danmark respektive Serbien.

– Det jag har sagt till Hugo, och jag har sett alla matcher han har spelat även under försäsongen, är att jag vill ha mer vertikala passningar. Han är en jättebra spelare, men skulle kunna passa mer i djupled, speciellt mot motståndare som står djupt, säger Tomasson.

Sebastian Nanasi, som lämnade Malmö för franska Strasbourg i en uppmärksammad rekordaffär under sommarfönstret, var också kvar på bänken.

I en tidigare version av artikeln stod det felöversatt ”passa sidled”, det är nu ändrat till korrekta ”passa djupled”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet