Tess Olofsson och Jonas Eriksson. Foto: Bildbyrån

Jonas Erikssons kritik efter domaruttagningarna

Uppdaterad
Publicerad

Tess Olofsson är den enda svenska domaren som blivit uttagen till fotbolls-VM.

Ett beslut som får SVT Sports expert Jonas Eriksson att reagera.

– Det är fullständigt galet, säger han.

I dag presenterade Fifa vilka som får döma fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland i sommar. Svenskan Tess Olofsson är en av de uttagna.

– Otroligt roligt och välförtjänt. Man ska veta att det är ett jättelitet nyckelhål att komma med i ett världsmästerskap som domare, säger SVT Sports expert Jonas Eriksson.

Men den tidigare elitdomaren menar att Olofsson inte kommer få några perfekta förutsättningar under världsmästerskapet. Hon är nämligen den enda svenska domaren på plats.

– Det är fullständigt galet att det är på det sättet. Att Tess blir uttagen och inte får åka dit med någon från samma land...

Sågar Fifa

Jonas Eriksson utvecklar:

– I EM hade hon med sig en svensk tjej, Almira Spahic. Nu åker hon dit utan att ha med sig någon. Det är en språkbarriär, det handlar om förtroende, det handlar om trygghet. Jag själv dömde VM tillsammans med två fantastiska medarbetare som jag jobbat med i flera års tid, i allt ifrån träningsmatcher till allsvenskan. Det är otroligt svagt av Fifa att inte ge damdomarna samma förutsättningar som herrdomarna, säger han.

Under herrarnas fotbolls-VM blev Stéphanie Frappart historisk när hon fick döma matchen mellan Tyskland och Costa Rica. Men precis som Olofsson fick Frappart döma utan kollegor från samma land.

– Jag tycker det är synd att hon åtminstone inte får ha med sig någon från samma team. Det är en jätteskillnad, säger Jonas Eriksson.

”Händer inte på herrsidan”

Hur vanligt är det att det här sker på herrsidan?

– Det händer absolut inte. Det finns inte. Alla män som dömer på den här nivån har alltid med sig nationella assisterande domare.

När SVT Sport frågade Tess Olofsson om hur hon såg på problematiken svarade hon så här:

– Det hade så klart varit önskvärt att få jobba med samma kollegor. Att jobba tillsammans i ett team skapar ju väldigt bra förutsättningar.

Är det ett önskemål du lyft fram eller funderar på att lyfta fram i framtiden?

– Jag tänker att de tar ut oss utifrån våra kvalifikationer. Så jag tror att de vet om hur vi funkar och att vi kanske funkar ännu bättre om vi jobbat ihop tillsammans.

KLIPP: Så ska Sverige gå hela vägen i fotbolls-VM:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.