Kanada kan nå slutspel trots sex minuspoäng

Uppdaterad
Publicerad

De flesta hade räknat bort regerande mästaren Kanada från att gå vidare till slutspelet efter avdraget på sex poäng.

Men efter kvällens 2-1-vinst mot Frankrike öppnas det möjligheter. Det var i den tolfte tilläggsminuten som Vanessa Giles höll sig fram på en retur och tryckte in segermålet via stolpen.

Laget höll undan de återstående fyra tilläggsminuterna och firade nästan lika mycket som när de vann finalen mot Sverige i Tokyo 2021 med kramkalas på planen.

OS i Paris 2024

Nu har laget efter två segrar gått upp på noll poäng och har Colombia kvar att möta i den sista gruppspelsmatchen med viktiga två plusmål. De två första i gruppen går vidare till slutspelet. Om Kanada slår Colombia på onsdag är laget klart för kvartsfinal.

Förbundskaptenens ursäkt: ”Helt knäckt”

Efter drönarskandalen meddelade Fifa att laget bestraffades med sex poängs avdrag och att tre ledare stängdes av och redan har skickats hem. Det handlar om förbundskaptenen Bev Priestman och hennes assistent och en analytiker. De har ingen lön under utredningen.

– Jag är helt knäckt för spelarnas skull och skulle vilja be om ursäkt från botten av mitt hjärta på grund av hur den här situationen har påverkat dem, säger Priestman i ett uttalande via sin advokat.

Tabell och sista gruppspelsomgången:

1 Colombia 2 1 0 1  4-3 – 3

2 Frankrike 2 1 0 1 4-4 – 3

3 Kanada 2 2 0 0 4-2 – 0

4 Nya Zeeland 2 0 0 1-4 – 0

31/7 Nya Zeeland- Frankrike

Colombia – Kanada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet