Ett krav på att minst en kvinna ska ingå i respektive lands tekniska tränarteam. Det är vad europeiska fotbollsförbund måste förhålla sig till för att få kvala sig till eller delta i VM 2023.
Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Uefa, förklarar varför man valt att tillsätta kravet.
– Från början handlar det om att säkerställa att det finns kvinnor som kan få bli tränare på landslagsnivå. Det infördes först bland ungdomslandslagen. Det är också gjort så att man säkerställer att det i nationsförbund finns tränarutbildningar där det finns chans för kvinnor. Det är i första hand kanske inte skapat för nordeuropeiska förbund där vi mer har en vana av killar och tjejer tillsammans, utan i stället andra medlemsländer i Fifa och Uefa där kvinnor haft det lite svårare, säger han till SVT Sport.
Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, har fattat ett liknande beslut. Till skillnad från Uefa kräver man dock initialt minst en kvinna i nationsförbundens totala ledarstab, snarare än det tekniska tränarteamet. Båda förbundens regel gäller däremot endast damlandslagen och inte på herrsidan, något som kritiserats av bland andra Kosovare Asllani och SVT Sports expert Markus Johannesson.
”Ett första steg”
Varför sker det bara på damsidan?
– Det är främst för att man ansåg att det här var den bästa metoden för att säkerställa att man får fram kvinnor. Sen får man väl utvärdera det här och se om det finns skäl att ta det vidare. Det här är ett första steg för att se effekterna.
Nu står Uefa och pekar med hela handen med ett krav. Är det inte bättre att skjuta in medel och genom motivation aktivt rekrytera fler kvinnor?
– Jo den här typen av beslut inskränker ju på att respektive nationsförbund ska få bestämma själv. Men eftersom det har varit trögt med rekrytering av kvinnor i fotbollsvärlden generellt, så är det här ett sätt att forcera fram kvinnor som utbildas och kan få en plats som tränare. Det allra bästa är ju alltid att man inte behöver gå in och bestämma.
”Upp till varje förbundskapten”
Utifrån kan det se ut som att man förhåller sig till tankesättet att ”kvinnor bara kan leda kvinnor”. Ska det inte handla om att individer kan leda individer?
– Helt rätt. Det är precis det som är syftet. Ibland behöver man vidta åtgärder så att man får en bra rekryteringsbas.
Kollar vi på den totala ledarstaben på herrsidan har vi 28 ledare, varav två kvinnor. På damsidan är det 20 ledare, varav sju kvinnor. Varför är det så få kvinnor?
– Det är, som jag nämnde, så att vi vill inskränka så lite som möjligt i att själv få fatta beslut i hur man ska formera sina staber. Det är upp till varje förbundskapten och dess landslagsledning att göra just det. I rekryteringsbasen, traditionellt sett, är det fler män att välja på än vad det finns kvinnor. Därför har till exempel beslutet om den här regeln fattats för att bredda rekryteringsbasen. Det är ställt utom allt tvivel att så mixade organisationer som möjligt är de allra bästa.