Uefas damkvotering väcker frågor: ”Hål i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Inför VM-kvalspelet införde Uefa ett nytt krav. Minst en kvinna måste ingå i nationsförbundens tekniska tränarstab om man ska få delta i mästerskapet – men regeln gäller bara damlandslagen och det ställer sig vissa frågande till.

– De kör lite dubbelmoral ibland, säger Asllani om Uefa.

När kvalspelet till VM 2023 inleddes i höstas hade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) infört ett nytt krav.

Varje landslag behöver numera ha minst en kvinna i sin tekniska ledarstab för att få kvala till och delta i världsmästerskapet. Regeln gäller dock endast för damlandslagen – och inte på herrsidan. Ett beslut som Kosovare Asllani ifrågasätter.

– Ibland är man lite rädd att anställa kvinnor. Hade man bara gått på kompetens hade det varit fler kvinnor överallt i alla organisationer över hela världen. Men att man sätter den här regeln bara för damfotbollen är oförståeligt. Kompetens handlar inte om kön, säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

– De kan förbättra sig, de kör lite dubbelmoral ibland, säger Asllani om Uefa.

”Säger att kvinnor bara kan leda kvinnor”

SVT Sport expert Markus Johannesson tvivlar på att ”tvång” är rätt metod att använda.

– Om det är så att man ska stå med piskan och säga att man vill få in fler kvinnor så är det för mig hål i huvudet på Uefa att man bara gör det på damsidan. Det ska självklart göras med båda landslagen om det är målsättningen. Annars säger man att kvinnor bara kan leda kvinnor, vilket är helt fel, säger Johannesson

Långsiktigt arbete

Johannesson ser hellre att man jobbar långsiktigt med att få in fler kvinnor i tränarroller.

– Det pågår sådana projekt för att få till det inom svensk fotboll. Det är bra. Där kan Uefa komma in och hjälpa till fler nationsförbund, då det ser olika ut mellan olika länder, genom att skjuta in resurser.

Experten anser att det är mer betydelsefullt att aktivt jobba med en rekryteringsprocess av damtränare.

– Det skapar motivation i själva förbundet och landet att man förstår varför man gör det och varför det är viktigt med båda könen i organisationen. Nu kan det i stället slå åt fel håll och att det blir negativt då länderna känner sig tvingade att få in fler kvinnnor.

KLIPP: Se hela inslaget nedan (18 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.