Foto: Bildbyrån

Så gick Lindahls tankar de avgörande sekunderna

Uppdaterad
Publicerad

Janine Beckies straff var både välplacerad och hård. Men Hedvig Lindahl gick åt rätt håll och räddade Sveriges kvartsfinalplats. För SVT Sport berättar hon om vad som rörde sig i huvudet under de där avgörande sekunderna.

– Det tog ju lite tid eftersom det var en VAR-granskning. Då hann jag få upp lite minnesbilder i huvudet om hur hon brukar slå den, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Janine Beckie fick chansen från straffpunkten mot Lindahl i Algarve Cup tidigare i år. Då gick den i samma hörn och i mål. Beckie spelar till vardags i den engelska ligan (Manchester City). Lindahl spelade fram till nyligen i Chelsea.

– Jag har inte sett henne så mycket från City men jag har sett henne i landslaget och vet vad hon brukar göra, lite koll hade jag.

Hon berättar för SVT att förberedelserna inför eventuella straffar under turneringen har varit rigorös.

– Det är inte alltid det hjälper, de kan ju välja ett annat hörn. Men så mycket hjälp man kan få är bra, för det är en svår situation.

”Försöka ta sig in i huvudet på motståndaren”

– När domaren meddelar att det är straff så är det bara att gilla läget. Som målvakt så har man bara allt att vinna där. Att göra sig stor och försöka ta sig in i huvudet på motståndaren. Och sen explodera.

Hedvig Lindahl exploderade med en fot på rätt sida om mållinjen och höll Sverige kvar i turneringen.

– Många gånger har man varit i sådana situationer men man tar den inte riktigt. Jag fick sträcka ut och vara stark. Jag kände att – Yes! Den här gången gick det.

Långt ifrån nöjd: ”Vi har inte vunnit någonting”

– Sen kom alla och kutade på mig som om vi hade vunnit någon typ av VM-guld. Det har vi inte och det ska man veta. Vi har tagit oss ett steg på vägen men vi har inte vunnit någonting än, vi har inte ens kvalificeras oss till OS.

Straffräddningen kan trots det värd att landa i. Till och med statsministern ville stämma in i hyllningskören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.