Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler yngre får chansen i damallsvenskan. Se SVT:s expert Hanna Marklund och hör hennes analys om varför. Foto: SVT / Michael Erichsen Bildbyrån

Marklund om damallsvenskan: ”Har blivit en utvecklingsliga”

Publicerad

Allt fler yngre får chansen i damallsvenskan. Under premiäromgången gjorde elva spelare 23 år eller yngre mål för sina lag – fyra var under 20 år gamla.

– Damallsvenskans kvalitet har sjunkit, nu är det en utvecklingsliga, säger SVT:s expert Hanna Marklund.

För 20 år sedan var svensk ligafotboll tämligen överlägsen. 2024 var det tio år sedan vi senast såg ett damallsvenskt lag i Champions League-final.

– Fler väljer att tidigare gå utomlands, det gör att kvaliteten på ligan sjunker, menar Marklund.

Men när stjärnor väljer att gå utomlands öppnas dörren till en ny generation. En generation som under premiäromgången visade framfötterna rejält.

Av de 24 mål som gjordes var 13 av spelare 23 år eller yngre.

– Klubbar är medvetna om att de äntligen kan börja tjäna pengar på spelare. Det finns alltså större intresse att utveckla egna talanger och spela dem, säger SVT-experten.

Fler talanger får chansen

Momoko Tanikawa, 18, från Rosengård gjorde mål. Likaså gjorde Kristianstads 18-åring Katla Tryggvadottir. För Djurgården gjorde 19-åriga Shinomi Koyama ett mål och Häckens supertalang Felicia Schröder, 17, mäktade med ett hattrick.

– Fördelen med det här är ju att fler talanger får chansen. Tar man Schröder är det en spelare som sticker ut, hon har möjlighet att bli en stor spelare, säger Marklund och fortsätter:

– Tanikawa, som har kommit från Bayern München, tror jag kommer bli en världsspelare. Hon är ju här nu för att ta steget, där visas det var damallsvenskan ligger. Nu är man mer en utvecklingsliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.