• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Pawel Cibicki döms för spelfusk och mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

2019 fick Pawel Cibicki, som då spelade i Elfsborg, gult kort i en allsvensk match.

Det kortet gjorde att han senare blev misstänkt för matchfixningsrelaterade brott.

Han friades i tingsrätten – men har nu dömts i hovrätten.

Han döms, mot sitt nekande, till villkorlig dom, för tagande av muta och spelfusk.

I somras friade tingsrätten Cibicki, som fram tills han blev avstängd tidigare i år spelade i polska Pogoń Szczecin, från anklagelsen om tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019. Enligt åklagarsidan ska spelaren under matchen tagit ett gult kort avsiktligt som tack för att han fått låna 300 000 kronor av två medåtalade matchfixare. Cibicki nekade dock till brott, och hävdade att de 300 000 kronorna var ett legitimt lån, då han själv var skuldsatt på grund av ett gravt spelberoende.

Tingsrätten ansåg att det saknades stödbevis för en fällande dom, även om de skrev att det fanns en ”viss sannolikhet” för att det gått till så som åklagaren hävdade, men att de inte kunde dra en ”tillräckligt säker slutsats”. Förbundet har dock lägre beviskrav och disciplinnämnden ansåg att det är ”klart sannolikt” att elitspelaren och tre medåtalade män, alla med fotbollsbakgrund, har ägnat sig åt manipulation av idrotten och otillåten vadhållning.

Matchfixning

Har spelat i Leeds

Men nu har alltså hovrättsdomen kommit, och de gick på åklagarens linje. Pawel Cibicki, som även har spelat i bland annat Leeds och Malmö FF, döms, för tagande av muta och brott mot spellagen.

Hovrätten menar att det tidsmässiga sambandet är för besvärande för Cibicki. Det skuldebrev, där det fastställdes att Cibicki skulle få låna 300 000 kronor, undertecknades tre dagar före matchen. Men pengarna betalades inte ut förrän två dagar efter att Cibicki tagit det gula kortet.

27 nya spelkonton

Dessutom hade det dagarna före matchen öppnats 27 nya spelkonton i kretsen kring de åtalade. Samtliga dessa hade spelat på att Cibicki skulle få ett gult kort i matchen.

Domen blev alltså villkorlig dom.

”Varken straffvärdet eller brottslighetens art talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse. Det saknas särskild anledning att befara att Pawel Cibicki kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Påföljden kan därmed bestämmas till villkorlig dom”, skriver hovrätten i sin dom.

Har talat ut

Vidare skriver hovrätten att Cibicki inte ska dömas till böter, eftersom:

”I målet är upplyst att Pawel Cibicki, som är professionell fotbollsspelare, har stängts av från fotbollsspel under fyra år såväl i Sverige som i resten av världen. Med hänsyn härtill finns det särskilda skäl mot att förena den villkorliga domen med böter.”

När hovrättsförhandlingen avslutades i början av december talade Cibicki för första gången ut. Han var kritisk till att Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd beslutat att han ska vara avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Den domen är överklagad till Riksidrottsnämnden, som väntas ta upp fallet inom kort

“Gått över alla gränser”

Svenska fotbollförbundet har även begärt att internationella fotbollförbundet, Fifa, ska stänga av Cibicki från spel i hela världen under samma tidsperiod.

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns. Sedan om jag har rätt eller fel – det är upp till var och en att bedöma, sade han till TT.

Fällande domar i Kvarnbyfallet

Även en av Sveriges bästa futsalspelare dömdes för inblandning i Cibicki-fallet. Han döms för givande av muta och spelfusk. Även en person som spelat fotboll på lägre nivå döms för samma brott som futsalspelaren.

Den sistnämnde spelaren döms även för samma brott i det uppmärksammade Kvarnbyfallet, som SVT Sport nyligen gjorde en dokumentärserie om. Han döms för att ha mutat det dåvarande division 3-lagets målvakt, för att de skulle förlora sex matcher. Även målvakten döms, mot sitt nekande, för tagande av muta och spelfusk.

SVT Sport har sökt Pawel Cibicki, samt hans advokat Frank Thorstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet