Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån.

Pia Sundhage bryter tystnaden: Vill ta över ett klubblag

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage är besviken, men inte överraskad, över att hon fick sparken.

Men hon är inte knäckt.

Istället hoppas hon på ett nytt jobb – i ett klubblag.

– Jag vill inte sluta så här, säger hon till SVT Sport.

Pia Sundhage fick lämna sitt jobb som förbundskapten för det brasilianska damlandslaget, meddelade det brasilianska fotbollsförbundet i förrgår.

Sundhage har själv inte uttalat sig. Förrän nu.

SVT Sport får tag i Sundhage på telefon när hon är hemma i sin lägenhet i Rio de Janeiro. Den ska renoveras en del innan hon flyger hem till Sverige nästa vecka för att vila upp sig lite.

Efter det vill hon fortsätta som tränare.

”Ska vila mig i form”

– Jag ska vila mig i form. Jag vill inte sluta så här, det känns tomt. Jag hoppas att det dyker upp något där jag får vara mycket på fotbollsplanen. Jag har saknat att stå på planen och prata om överlappningar, väggspel och avslut och sånt där. Så jag hoppas att det dyker upp något innan jag blir pensionär, säger hon.

Så det är klubblagsfotboll du vill tillbaka till?

– Den ligger nära till hands. Det skulle vara roligt.

Är du sugen på svensk fotboll, eller vill du stanna utomlands?

– Det spelar ingen roll. Bara det är två mål, bra spelare och en fin fotbollsplan. Det spelar ingen roll för mig. Fotbollen har tagit mig till så många underbara ställen, så om det är i Sverige eller någon annanstans spelar ingen roll för mig.

Inte överraskad

Att hon fick lämna jobbet i Brasilien var inte överraskande för henne.

Hon berättar att alla andra i hennes ledarstab redan hade fått sparken när hon för ett par dagar sedan kallades till ett möte med presidenten i det brasilianska fotbollsförbundet,några andra förbundshöjdare och en tolk.

– Det är ju tufft, jag hade ju ett år kvar på kontraktet och hade väldigt gärna velat fortsätta med dessa fantastiska fotbollspelare. Men jag hade det på känn, det var väntat. När man inte gör resultat får man ju kliva av, säger hon.

– Men någonstans hade jag hoppats på att det vi gjort i fyra år… Att de hade låtit oss fortsätta i ett år till över OS, eftersom vi kvalificerade oss dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.