Bildens vänstra del visar en fotbollsstadion där röken från bengaler hänger i luften, med en entusiastisk publik i bakgrunden. Den högra delen visar en grupp poliser på hästar som står i beredskap vid stadion, med en ljust innehållande informationsskylt ovanför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med polisens Per Engström i spelaren ovan. Foto: Magnus Lejhall/TT

Polisens svar efter kritiken: ”Tar inga populistiska beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att avbryta derbyt mellan Hammarby och Djurgården har kallats för ”populistiskt”.

Nu svarar polisen på kritiken.

– Polisen tar inga populistiska beslut, säger Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning, till SVT.

Efter att bengaler och bangers kastats in på planen under matchen mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena valde polisen att dra tillbaka det offentliga tillståndet. .

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer har för SVT Sport konstaterat att ”den goda samverkan inte riktigt gick vidare” men även kallat det för ett ”populistiskt beslut” i en intervju med skrivande medier.

Polisen förstår Hammarbys kritik men menar samtidigt att de ansvarar för säkerheten.

– Från nationellt håll så ser vi det här som en ganska allvarlig situation. Det fanns en hel del andra möjligheter för arrangören att ta ett större ansvar och till exempel tömma djurgårdsläktaren för att få bort faran som hade dykt upp, där vi ser att det fanns en risk för skador på publiken. Det är liv och hälsa som är viktigast för vår del när vi fattar de här besluten, säger Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning, och fortsätter:

– Arrangören klarade inte av att göra de här åtgärderna och då måste vi tyvärr upplösa den här tillställningen.

Polisen: En person brännskadad

Enligt polisen har en person fått brännskador i samband med händelsen.

– De (Hammarby) har brustit i säkerhetsarbetet och vi kan inte acceptera det, säger Per Engström.

Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) har sedan tidigare kallat till ett möte där polis, Svensk elitfotboll, Svenska fotbollförbundet, supportrar och arenabolag ska delta. Mötet ska hållas 5 november. Men han menar att mer måste till:

– Vi har en utredning som ska föreslå lagstiftningsförändringar, med bättre kameraövervakning till exempel. Men det behövs också en kulturförändring där man inte går på fotboll för att ägna sig åt våld och då krävs det att inte ledare och spelare slätar över det, säger han.

En person i kostym står i en lång korridor med dörrar och belysning i bakgrunden. Personen håller en mikrofon med logotypen för SVT. Korridoren ser ut att vara inomhus och har en neutral inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed vill se en kulturförändring inom fotbollen. Foto: Oscar Gyllander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.