Johan Lindvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johan Lindvall om konsekvenserna som skandalderbyt kan få. Foto: Bildbyrån/SVT

Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall oroas över utvecklingen: ”Kan få drastiska konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade kaotiska scener har utspelat sig på flera Stockholmsderbyn.

Regeringen har tillsatt en utredning med anledning av detta, något som oroar Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall.

– Risken är att det fattas beslut ovanför våra huvuden som får drastiska konsekvenser för svensk fotboll, säger han till SVT Sport.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Johan Lindvalls tankar om utvecklingen i spelaren ovan.

Fyra raka derbyn i svensk fotboll har präglats av läktarstök och inkastade föremål. Under gårdagen fattade polisen beslutet att matchen mellan Hammarby och Djurgården inte skulle återupptas.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Johan Lindvall, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (som är en intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan), arbetade för att matchen inte skulle avbrytas.

– Vår bedömning där och då var att vi kunde spela vidare. Men i matchmötet som jag inte själv deltog i var det diskussioner fram och tillbaka. Ordagrant kan jag inte återge vad som sas. I övrigt får ju polisen stå för det beslutet. Man valde att göra så den här gången och det har de sin fulla rätt att göra.

Blev du överraskad när du fick veta att polisen gjorde den här bedömningen?

– Både och. Man har ju sagt själv att man har varit nära på att dra arrangörens tillstånd vid tidigare tillfällen. Man blir ju tagen på sängen ändå när man sitter där. Det blir så tvära kast från fotboll och fantastisk stämning till att det här händer. Det är klart man reagerar på det.

”Måste rannsaka oss själva”

Lindvall menar vidare att skalskyddet behöver ses över på samtliga arenor för att undvika att supportrar får in föremål som utskjutande pyroteknik och bangers.

– Det är någonting som brister som gör att man får in sådana mängder pyroteknik på våra arenor. Det är ett ständigt jobb som vi jobbar stenhårt med. Hade vi knäckt den koden hade inte det här hänt.

Kunde ni från Sef gjort något annorlunda?

– Vi klubbarna och polisen och supportrar måste rannsaka oss själva. Nu har det varit fyra derbyn på raken där det inte varit okej gällande pyroteknik och bangers och supportrarna har sagt att det ska vi inte ha säsongen 2024, nu går man ifrån det. Nu är det viktigt att supporterleden sluter samman och funderar på hur man vill ha det, för annars kommer det komma tuffare beslut ovanför våra huvuden det kan vi nog vara rätt säkra på.

Nyhetsklipp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Mer i ämnet