Skandalspelaren Mason Greenwood splittrar Marseille. Foto: TT och Bildbyrån.

Skandalspelaren Mason Greenwood splittrar Marseille: ”Tabu”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalomsusade Mason Greenwood öser in mål i Marseille och leder skytteligan i Frankrike.

Värvningen har rört upp starka känslor och delat den fotbollstokiga staden i två läger.

– Hans strålande start på säsongen ökar bara populariteten, säger journalisten Fabrice Lamperti på La Provence i Marseille.

Supportrar välkomnade honom och sjöng hans namn när han landade mitt i natten, hans tröja säljer bättre än någon annans och på planen rasslar målen in.

Samtidigt anklagas Olympique de Marseille (OM) för hyckleri och kritiseras av både egna supportrar och stadens borgmästare Benoît Payan.

Ligue 1

– De första reaktionerna var väldigt delade. Vissa var väldigt glada över att välkomna en sådan spelare. Andra ville inte ha honom på grund av hans förflutna, säger journalisten Lamperti.

Leder skytteligan

Efter tre ligamatcher har Greenwood gjort fem mål och toppar skytteligan i franska Ligue 1. Mottagandet bland bortasupportrarna är ”inte särskilt bra”, enligt Lamperti som säger att 22-åringen blir utbuad mer än någon annan spelare. Även många kvinnoorganisationer har varit kritiska till värvningen.

– Särskilt med tanke på att OM under covid-pandemin bjöd in kvinnor som är drabbade av våld i nära relation till sin träningsanläggning.

Hur förhåller sig OM till Greenwoods förflutna?

– OM säger att han inte har dömts i domstol och att han har rätt till en andra chans. Men ämnet förblir tabu, säger Lamperti.

”Representerar inte klubbens värderingar”

Det var under hösten 2022 som Greenwood, då i Manchester United, anklagades för våldtäkt och misshandel av sin flickvän. I början av 2023 lades utredningen ned efter att flickvännen dragit tillbaka sina anklagelser och ny bevisning presenterats. Detta trots att det fanns videoklipp och ljudmeddelanden där Greenwood hördes och syntes vara hotfull och våldsam.

ARKIV (10 juli 2024): Hör turerna kring Mason Greenwood förklaras i spelaren nedan.

Mason Greenwood och Marseilles borgmästare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet