Foto: Bildbyrån.

Sverige har lägst bollinnehav – här är VM i siffror hittills

Uppdaterad
Publicerad

Rekord i straffmål, självmål och stopptidsmål, 999 dagar sedan Raheem Sterling nätade i landslaget – och ett Sverige som inte bryr sig om bollinnehavet. Här är VM i siffror så här långt.

Bara åtta lag är kvar och Sverige är ett av dem. På fredag inleds kvartsfinalerna i VM, om tio dagar spelas finalen.

Om vi tillåter oss att gå vilse i statistiskskogar finns mycket att se. Med åttondelsfinalerna färdigspelade har flera rekord redan slagits.

Tio självmål har gjorts i årets VM. Det tidigare rekordet stod på sex, i Frankrike 1998. Antal mål på stopptid i andra halvlek? 19. Tidigare rekordet var tolv, i VM 2014.

Vi noterar också att antalet tilldelade straffar, 28, är tio fler än i VM 1990, 1998 och 2002. Av dessa har 21 slagits i mål, vilket innebär att rekordet från 1998 (17) är utraderat.

Det har gjorts 146 mål på 56 matcher hittills i detta VM. Målsnittet ligger just nu på 2,6, att jämföra med 2,7 för fyra år sedan.

Neymar skottgladast

Spelarna som skjutit flest skott? Neymar toppar listan med 24, Cristiano Ronaldo skuggar på 21, Philippe Coutinho och Lionel Messi står på 17 och Edinson Cavani på 16.

Harry Kane leder skytteligan med sex mål, varav tre på straff, men bakåt ser det inte lika bra ut för England. Bland kvartsfinallagen är man det enda som inte hållit nollan i någon match.

Dessutom har det i dag, den 4 juli, gått 999 dagar sedan Raheem Sterling senast nätade för England. Bättre går det för Yerry Mina. Colombianen är den förste backen någonsin att göra tre nickmål i ett VM.

Tio spelare har gjort två assist och toppar den ligan. Mexikos Guillermo Ochoa har gjort flest räddningar (25), medan Robin Olsen står på elva.

Mer Sverige? Av de åtta återstående lagen har man snittat lägst bollinnehav, 37 procent, men det handlar ju om vad man gör med bollen snarare än hur ofta man har den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.