Zlatan Ibrahimovic kan ha brutit mot covid-regler. Foto: Fanpage.it/Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovic anklagas för att ha brutit mot restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar just nu kring Zlatan Ibrahimovic.

Den svenska landslagsspelaren har fångats på bild på en restaurang i Milano och kan därmed brutit mot italienska coronarestriktioner.

– Att de var där anses som extremt olämpligt, säger SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Enligt Football Italia ska Ibrahimovic ha synts på en restaurang i Milano tillsammans med några vänner under söndagen. Alltså dagen efter att han blev utvisad i Milans seger mot Parma. Detta trots att restaurangerna inte får servera mat på plats utan bara får sälja hämtmat på grund av den stora smittspridningen. Milano räknas som en så kallad ”röd zon”.

Men på bilden, som just nu sprids, syns Ibrahimovic och tre andra personer sitta vid ett bord.

Restaurangägaren, Tano Simonato, är vän med fotbollsstjärnan och enligt honom var de bara där för ett möte.

– Vi var där ett par timmar och sedan åkte de hem. De åt ingen lunch. Vi drack bara ett glas vin, säger han enligt Football Italia.

”Anses som extremt olämpligt”

Nyheten har nu fått stor spridning i Italien. La Gazzetta dello Sport skriver att källor nära svensken uppger att det handlar om ett affärsmöte.

– I ”Röd zon” får du inte göra någonting i stort sett. Inte gå på restaurang, inte gå ut. Allt är stängt. Du får bara handla mat, gå på apoteket, söka sjukvård och gå till jobbet, berättar SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

– Restaurangägaren anklagas för att ha öppnat upp för Zlatan och hans vänner. Att de var där anses som extremt olämpligt och skapar rubriker i Italien.

MER FOTBOLL: Här avgör han matchen, inser sitt misstag – och får rött kort

Kan ge böter

Wegerup berättar att försvaret mot agerandet, att de inte ska ha ätit mat, inte gör någon skillnad.

– Det är fortfarande ett brott mot reglerna i ”Röd zon” och det kommer nog inte hjälpa så mycket i folks ögon om det var pasta på faten eller inte.

Att bryta mot restriktionerna kan ge böter i Italien men främst lär detta påverka Zlatans anseende. Något som Gazettan visar exempel på, den välkända italienska tidningen skriver ”Zlatan tar ett felsteg ner i ett av de värsta diken han kunde hamnat i just nu”.

– Det här ser inte bra ut i folks ögon. Zlatan var dessutom frontfigur för regionen Lombardiet. Han uppmanade folk att ta pandemin på allvar. Och så gör han detta i ett läge där man fortfarande har 300-500 döda per dygn, säger Wegerup.

Zlatan testade positivt för covid-19 i höstas och missade flera matcher.

SE MER: Se Zlatans utvisning och assist mot Parma (10 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.