Tara Davis-Woodhall berättar att flera aktiva har svårt att betala de pengar som krävs för att ställa upp i USA:s VM-kval. Foto: TT

Amerikanska friidrottare larmar: ”Det har gått överstyr”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska friidrotten för en tynande tillvaro och många aktiva har svårt att få det att gå ihop. Nu kommer larm om att flera aktiva har svårt att ta sig till det amerikanska VM-kvalet i Eugene, Oregon, den här veckan.

”De aktiva har svårt att ta sig till mästerskapen” skriver längdhopparen Tara Davis-Woodhall, som har OS-meriter, på sociala medier.

Eugene ligger längst upp i USA:s västra hörn och det blir långa resor för många aktiva. För Davis-Woodhall, som bor i Fayetteville, Arkansas, innebär det att bara flygbiljetterna startar på 13 000 kronor.

Friidrotts-VM

Dessutom passar näringsidkare på att höja priserna under attraktiva evenemang.

”Priserna på hotell, hyrbilar, Airbnbs och flyg till Eugene har gått överstyr. Att flyga ner mitt lag är en mycket dyr affär som jag får betala ur egen ficka”, har silvermedaljören från OS och VM på 200 meter, Kenny Bednarek skrivit.

34 000 kronor för att ta med sig en person

Den närmaste storstaden Portland ligger två timmar bort med bil.

VM-bronsmedaljören i slägga, Janee Kassanavoid, uppskattar att det skulle kosta henne 34 000 kronor att ta med sig en person som stöd.

Förutom världsmästarna som har friplatser till VM har USA ett strikt uttagningssystem där de tre bästa i varje gren vid de amerikanska mästerskapen kvalificerar till VM i Budapest i slutet augusti. Förutsatt att man kvalat in. Så vill man till VM så går det inte att stanna hemma.

När USA arrangerade Continental Tour-galan New York City Grand Prix under midsommarhelgen med alla de bästa amerikanska utövarna anordnades det på lilla Icahn stadion med endast en läktarsektion som tog 4 000 åskådare.

Mästerskapen i Eugene inleds på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet