Arne Ljungqvist och Ludmila Engquist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arne Ljuungqvist berätta om mötet med Ludmila Engquist. Foto: Bildbyrån/SVT

Arne Ljungqvist om Ludmila Engquist: ”Det ömsesidiga förtroendet bröts”

Uppdaterad
Publicerad

Arne Ljungqvist jobbade med antidopning och stod friidrottaren Ludmila Engquist nära under karriären.

Men efter dopingskandalen pratade de inte med varandra på 23 år.

– Det ömsesidiga förtroendet för varandra bröts. Klart jag var besviken men ännu mer förvånad, säger Ljungqvist till SVT Sport.

På lördag släpper Radiosporten en dokumentär där Ludmila Engquist och tidigare antidopning-tungviktaren Arne Ljungqvist talas vid för första gången på 23 år.

– Det var ett trevligt samtal, det har gått många år, det är inga hard feelings. Men det var de som drog sig undan för att de svek mig, för så var det, säger Ljungqvist till SVT Sport.

Hör mer om hur samtalet gick i spelaren.

Han stod Ludmila och maken Johan Engquist nära, speciellt i egenskap av läkare och rådgivare i samband med att Ludmila fick bröstcancer 1999. Det anordnades en presskonferens för att ge beskedet och vid deras sida i egenskap av läkare hade de bett Arne Ljungqvist om hjälp.

Spola fram till 2001 och Engquist hade lagt friidrottskarriären på hyllan för en bob-satsning till OS 2002 i Salt Lake City. Då fick Arne Ljungqvist ett samtal av Johan Engquist.

”Kände att de hade svikit mig”

Ludmila hade tagit anabola steroider och kommer att testa positivt för dopning.

– Det hade varit en provtagning i Norge och de visste att det skulle visa positivt. Jag hade hjälpt dem under åren och sen gör man så här, säger han och fortsätter:

– Johan nämnde att de kände att de svikit mig. Det ömsesidiga förtroendet för varandra bröts. Klart jag var besviken, men mest förvånad.

I sin nya självbiografi berättar hon att hon dopade sig medvetet för att slippa bob-satsningen. Där berättar hon att hon hatade det.

– Det är ett förfärligt exempel på hur det kan spåra snett inom elitidrott. Jag har heller inga anledningar till att inte tro på vad hon säger, det är verkligen förfärligt, säger Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.