Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carolina Wikström om supertiden: ”Efterlängtat” Foto: Bildbyrån.

Carolina Wikström efter supertiden: ”De dagarna man drömmer om”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Carolina Wikström sprungit på ungefär samma tid på halvmaraton.

I går, i Valencia, slog hon sitt tidigare personliga rekord med 77 sekunder (!) när hon sprang in på 1:09:39.

Hur hände detta?

– Det undrar jag också. Vad som har hänt de här tre senaste veckorna vet jag inte. Jag presterade mycket bättre än mina egna förväntningar, säger Wikström till SVT Sport.

Du låter förvånad.

– På den här nivån trodde jag inte att jag skulle kunna bli så förvånad över ett resultat som jag blev i går, vilket var extra kul såklart. Jag har väntat på det här klivet. Varför det kom nu vet jag inte men det var efterlängtat.

På två år, mellan 2018 och 2020, förbättrade sig Wikström 20 sekunder på halvmaraton. De tre följande åren plockade hon ytterligare 1 minut och elva sekunder. De tre senaste veckorna har hon putsat sitt rekord med 70 sekunder – det nästa snabbaste någonsin av en dam i Sverige.

– Det betyder allt för motivationen. Det är dagar som igår som gör slitet värt det. Det är de dagarna man drömmer om. Att få dem någon gång ibland betyder allt.

”Nu kanske det är nya favoritdistansen”

Egentligen är det maraton som är hennes favoritdistans och hon ser framförallt gårdagens succé som en bra förberedelse inför nästa stora mål – Valencias maraton i november.

– Men det är kul att tävla i det man är bra på. Nu kanske det är nya favoritdistansen, det får vi se, säger hon med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.