Johan Storåkers. Foto: Bildbyrån

Efter anmälan: Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers frias

Uppdaterad
Publicerad

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers anmäldes till Riksidrottsnämnden misstänkt för att ha brutit mot friidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets stadgar. Men nu har RIN friat Storåkers.

I februari uppdagades det att Johan Storåkers, under sin tid som ordförande i Stockholms friidrottsförbund, fick över 600 000 kronor i ersättning – trots att uppdraget var ideellt och att den övriga styrelsen inte var informerad. Storåkers var ordförande i förbundet i nio år fram till 2019 då han valdes till ordförande i Svenska friidrottsförbundet.

Fakturorna hade stämplas som konfidentiella och rapporteringen väckte starka känslor i Friidrottssverige.

Så pass starka att Storåkers i maj anmäldes till idrottens ”högsta domstol” i Sverige, Riksidrottsnämnden.

Anmälarna, Ingvar Åström och Per Bäck som varit mångåriga ordförande i Hammarby Friidrott respektive Turebergs BK, menade att Storåkers brutit mot såväl Svenska friidrottsförbundet och Riksidrottsförbundets stadgar.

Anmälan lämnas utan bifall

RIN konstaterar att det enligt RF:s stadgar inte är tillåtet för en arbetstagare i ett specialidrottsdistriktsförbund (så som Stockholms friidrottsförbund) att vara del av styrelsen i samma förbund. Däremot menar RIN att en skattepliktig lön inte ensamt innebär att en person är anställd i organisationen, att det krävs att fler faktorer fylls för att person ska anses vara en arbetstagare enligt stadgarna. Någon sådan bevis har inte framkommit i ärendet, enligt RIN.

RIN skriver även i beslutet att det är upp till varje förening och förbund i vilken mån de kan och vill ersätta ideella ledare ekonomiskt. Att styrelsen kan besluta om att ge ersättning efter utförande av arbetsuppgifter som inte anses ligga inom uppdraget som ledamot eller ordförande.

Detaljen att vissa utbetalningar hade stämplats som konfidentiella är enligt RIN utan betydelse i detta sammanhang eftersom styrelse och revisorer alltid har rätt att ta del av all dokumentation i organisationen.

Av dessa anledningar beslutar RIN att anmälan ska lämnas utan bifall. Ett beslut som inte går att överklaga.

– Det är positivt att Riksidrottsnämnden, idrottens högsta juridiska organ, har friat mig på samtliga punkter i den aktuella anmälan. Likväl som tidigare är mitt fulla fokus att vara en hårt arbetande ordförande för hela friidrottssverige. En samlande ledare. Vi har stora möjligheter och betydande utmaningar i vår verksamhet och jag kommer även framöver att arbeta dag som natt för att bidra till en stark utveckling för vår idrott, kommenterar Johan Storåkers via mejl.

KLIPP: 60 sekunder: Stormen kring Johan Storåkers (2 maj 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.