Johan Storåkers valdes om. Foto: Bildbyrån.

Storåkers omvald – trots vass kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det blåste rejält på Friidrottsförbundets årsmöte efter uppgifter om tidigare okänd ersättning till ordföranden.

Men Johan Storåkers klarade stormen och blev omvald.

– Vi har legitimerat en värdegrund som jag inte kan stå till svars för gentemot de jag representerar, säger Stefan Movin, ombud för distriktet Gotland/Stockholm

Johan Storåkers omvaldes för ett år till som ordförande för Friidrottsförbundet. Men det var inte utan dramatik.

Storåkers var valberedningens kandidat och hade ingen motståndare, men flera distrikt försökte skjuta på beslutet genom att yrka på bordläggning av valet till ett extra årsmöte.

– Jag anser att vi delegater inte har tillräckligt beslutsunderlag, säger Christina Liffner, ombud för distriktet Södra Svealand med hänvisning till SVT Sports uppgifter om Storåkers ersättning och fick stöd från flera flera tunga håll, däribland Gotland/Stockholm.

”En värdegrund som jag inte kan stå till svars för”

Men i en omröstning förlorade det yrkandet med 41 röster mot 68. Och eftersom Storåkers var enda kandidat klubbades han som ordförande.

Det fick Stefan Movin, ombud för distriktet Gotland/Stockholm att reservera sig mot beslutet.

– Vi har legitimerat en värdegrund som jag inte kan stå till svars för gentemot de jag representerar, säger han.

Den senaste tiden har det stormat kring Storåkers. Anledningen är att han under sina nio år som ordförande för Gotland/Stockholm-distriktet, fram till 2019, fått 600 000 kronor i arvode, utan att övriga i styrelsen vetat om det, något som SVT Sport avslöjade.

Johan Storåkers uppdrag var ideellt, men han har hela tiden nekat till att ha brutit mot några regler och stadgar genom att ta emot ersättning.

– Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel, säger han på seminariet inför årsmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.