Robel Fsiha. Foto: Bildbyrån

Friidrotten vill stärka antidoping-arbetet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har innehållit två dopningsfall i svensk friidrott – som nu lovar starkare åtgärder.

– Det som konkret har hänt är att den medicinska kommittén och landslagsavdelningen har fått ett uppdrag att se över hur vi kan stärka vårt antidoping-arbete, säger Stefan Olsson som är generalsekreterare i Friidrottsförbundet.

Först avslöjades det att den färske Europamästaren i terränglöpning Robel Fsiha hade lämnat ett positivt dopningstest under träningen i Etiopien. Sedan – för bara några dagar sedan – kom nyheten att en SM-medaljör i friidrott, som dock inte är svensk medborgare, också har lämnat ett positivt prov.

Frågan är bara hur ett förbund och ett landslag följer upp och övervakar svenska individer som tränar och tävlar över hela världen?

”Tittar en del på Etiopien och Kenya”

Friidrottens lista över de som stängts av för grova dopningsförseelser i januari i år visar en tydlig dragning åt Afrika, med Kenya som överlägsen etta med tio fall, och Marocko som delad tvåa på en lista som saknar svenska inslag.

– Det är klart att vi just nu tittar en del på Etiopien och Kenya, och andra miljöer där våra löpare är, för att säkerställa att det är miljöer som inte har de här typerna av problem, säger Stefan Olsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.