Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Imani-Lara Lansiquot tjuvstartade i friidrotts-VM – men protesterade och fick ändå springa

Uppdaterad
Publicerad

Imani-Lara Lansiquot blev straffad för tjuvstart på damernas 100 meter.

Enligt de nya reglerna skulle hon därmed bli diskad.

Men hon protesterade – och fick ändå springa.

Det blev rejält rörigt i det femte heatet av damernas 100 meter.

Flera av löparna var iväg för tidigt, men det krävdes lång videogranskning för att komma fram till vem det var som skulle straffas. Till slut kom domarna fram till att det var brittiskan Imani-Lara Lansiquot som hade rört sig först.

SE MER: Höjdpunkter från friidrotts-VM i Play

Gick i mål som trea

Men det var inte ett beslut som hon var nöjd med, och efter en stunds diskussion med domarna fick hon återvända till startblocket.

Detta då en ny regel säger att den som tjuvstartar kan springa loppet under protest, och hoppas på att beslutet om diskvalificering ändras i efterhand.

25-åriga Lansiquiot sprang sedermera i mål på tredjeplats, i ett heat som den amerikanska medaljfavoriten ShaCarri Richardson vann på tiden 10,92 – vilket var försöksheatens allra snabbaste tid.

Men när resultaten dök upp på VM:s hemsida stod hon fortfarande som diskvalificerad, och det ser därmed ut som att italienska Zaynab Dosso tog den tredje semifinalplatsen från heatet – även om det ännu inte kommit något officiellt besked om hur det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.