Julien Alfred skrällvann 100 meter – tog Saint Lucias första OS-guld någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Saint Lucia hade aldrig tidigare vunnit ett OS-guld.
Men nu har de det.
På damernas 100 meter vann Julien Alfred, något överraskande, guld.
Och hon gjorde det i överlägsen stil.

Redan när semifinalerna skulle avgöras blev det dramatiskt.

Detta då den jamaicanska sprintlegendaren Shelly-Ann Fraser-Pryce inte kom inte till start.

OS i Paris 2024

Var trea på årsbästalistan

Fraser-Pryces bana stod tom på Stade de France när den andra semifinalen – som senare vanns av Julien Alfred, Saint Lucia, på tiden 10,84 – avgjordes.

Samma Alfred, som inför OS var trea på årsbästalistan med 10,78, vann sedan finalen – och som hon gjorde det.

Vann inomhus-VM

Alfred var helt överlägsen och gick i mål på den finfina tiden 10,72 – hela 15 hundradelar före förhandsfavoriten från USA: Sha'carri Richardson.

23-åriga Alfred, som i vintras vann 60 meter på inomhus-VM i Skottland, blev jublande glad när segern var klar och såg knappt ut att förstå vad hon gjort då hon firade och sprang med den blåa flaggan runt sig.

– Det känns fantastiskt, sade hon i en TV-intervju efteråt.

Även OS-brons till USA

Guldet var inte bara det första OS-guldet för den karibiska önationen, som har blott 179 000 invånare, utan även deras första OS-medalj över huvud taget.

– Det betyder nog mycket för landet. Jag är säker på att de tittade hemma och firar nu, och min ungdomstränare dricker nog en hel del ö just nu, säger Alfred.

Bronset togs av USA:s Melissa Jefferson, på tiden 10,92.

Vad hände då med Shelly-Ann Fraser-Pryce? Jo, först blev hon försenad efter diskussioner med säkerhetsvakterna utanför uppvärmningsarenan.

Därefter ska hon hon ådragit sig en skada, rapporterar Jamaica Observer.

– Fraser-Pryce fick komma in på uppvärmningsarenan från en annan port. Det är inte sant att hon inte släpptes in på stadion. Tyvärr kunde hon inte tävla i dag på grund av en skada under slutet av uppvärmningen, säger landslagschefen Ian Kelly till nyhetsbyrån Reuters.

Guld även till Dominica

Saint Lucia var för övrigt inte den enda karibiska önation som tog sin första OS-medalj denna lördagskväll. En liten stund efter Alfreds guld på 100 meter tog Thea LaFond, Dominica, guld i tresteg genom att hoppa 15,02.

Silvret gick till Jamaicas Shanieka Rickett och bronset tog Jasmine Moore, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet