Samuel Pihlström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Pihlström missade OS-semifinal med hundradelar – Sverige protesterar efter stökigt upplopp Foto: Bildbyrån

Samuel Pihlström missade OS-semifinal med två hundradelar – svensk protest avslagen

Uppdaterad
Publicerad

Samuel Pihlström sprang Sveriges näst snabbaste 1 500 meter-lopp.
Men han missade OS-semifinal med blott två hundradelar.
Sverige lämnade in en protest – som avslogs.
– Det suger fruktansvärt, säger Pihlström.

För första gången i ett internationellt friidrottsmästerskap används i Paris-OS ett system med återkval, där de tre bästa i varje heat går vidare till semifinal.

När det var återkval på 1 500 meter slutade svenske Samuel Pihlström fyra, på tiden 3.33,58. Det var den näst snabbaste tiden i svensk friidrottshistoria, bara 1,58 långsammare än Andreas Almgrens svenska rekord.

OS i Paris 2024

”Suger fruktansvärt”

Men desto mer retligt: Det var bara tre hundradelar långsammare än George Mills i det aktuella heatet.

– Det suger fruktansvärt mycket att vara så nära två dagar i rad, säger Pihlström, som i gårdagens kval var blott 18 hundradelar från avancemang till semifinal, till Aftonbladet.

Protesten avslogs

En liten stund efter loppet kom dock beskedet att Sverige skulle lämna in en protest, mot just Mills. Detta på grund av brittens knuffar mot Pihlström i den sista kurvan.

Protesten vann dock inget gehör i juryrummet och resultatet från loppet stod fast.

– Vi ville titta på incidenten för att få en bild på vad som hände. Det var britten som var precis före honom, vi kände att det inte såg helt fair ut, säger Kajsa Bergqvist till Max och fortsätter.

– Protesten handlade om han tog position där det inte fanns rum. Samuel blir inte så störst egentligen. Det såg mindre dramatiskt ut när jag såg bilderna från andra kameravinklar. Det var värt ett försök att se på det. Det är okej, att det avslogs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet