Noah Lyles missade OS-guldet på 200 meter – har testats positivt för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Noah Lyles hade siktat på en OS-dubbel.
Men 100 meters-mästaren tog ”bara” brons på 200 meter, rullades ut i rullstol – och senare kom uppgifter om att han har covid-19.

Olympisk mästare blev i stället Letsile Tebogo – på finfina 19,46.
– Det betyder mycket för mig, säger Tebogo.

Noah Lyles tog OS-guld på 100 meter i söndags. Men distansen han har varit allra bäst på de senaste åren är 200 meter, där han har tre raka VM-guld och hade världsårsbästat på tiden 19,53.

Han var med andra ord favorit till att ta sitt första OS-guld på distansen, efter bronset i Tokyo för tre år sedan.

OS i Paris 2024

Och det såg även bra ut. När löparna kom ut på upploppsrakan var det Lyles som var i topp. Men i slutet av loppet gick det tyngre och han blev omsprungen av både Botswanas Letsile Tebogo och sin amerikanske landsman Kenneth Bednarek.

Botswanas första OS-guld

Allra snabbast av dem var Tebogo, som satte nytt personbästa med fyra hundradelar och vann på tiden 19,46. Därmed var Botswanas första OS-guld genom tiderna ett faktum.

– Det betyder mycket för mig och betyder mycket för alla som har stöttat mig. Jag vill skicka mina hälsningar till mitt land, sade han efteråt till Max.

Lyles ut i rullstol

Frågan många ställde sig efter loppet var vad som hände med Lyles. Ganska snabbt efter målgång satte han sig ner, och blev sedan utrullad från arenan i en rullstol. Han varnades efter finalen för osportsligt uppträdande, och var sedan den enda finalisten att inte passera intervjuzonen efter tävlingen.

Det amerikanska TV-bolaget NBC rapporterade sedan att Lyles, som syntes med munskydd innan loppet, testade positivt för covid-19 för två dagar sedan.

– Det påverkade mig definitivt. Men ärligt talat så är jag mest stolt över mig själv för att jag kom ut här och tog en bronsmedalj med covid, säger Lyles, enligt nyhetsbyrån AP.

Två VM-medaljer

Han berättade för NBC att det var självklart för honom att ställa upp, men att han inte är säker på om han kommer kunna vara med i stafetten över 4x100 meter senare i veckan.

För 21-årige Tebogo var det den första individuella guldmedaljen i ett globalt mästerskap. Sedan tidigare hade han ett VM-silver på 100 meter från Budapest 2023, och ett brons på 200 meter från samma mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet