Lamecha Girma fick bäras ut på bår efter ett fall i OS-finalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det dramatiska fallet i OS-finalen på 3 000 meter hinder Foto: Bildbyrån

Soufiane El Bakkali vann 3 000 meter hinder – efter världsrekordhållaren Lamecha Girmas sena fall

Uppdaterad
Publicerad

Soufiane El Bakkali, Marocko, vann OS-guld på 3 000 meter hinder.
Detta efter en dramatisk final – där världsrekordhållaren Lamecha Girma föll över ett hinder på slutvarvet.

Trots att han bara är 23 år har Lamecha Girma varit med i världstoppen ett bra tag nu, och slog förra sommaren världsrekordet på 3 000 meter hinder då han sprang på 7.52,11.

Men faktum är att etiopierna inte har något guld på meritlistan. Han blev tvåa på OS i Tokyo 2021, och har även tagit silver på de tre senaste världsmästerskapen.

OS i Paris 2024

Fick vård

Inte heller i Paris-OS, där han var en av huvudfavoriterna och kom in med världsårsbästat, blev det något guld. Och nu blev det inte ens en pallplats.

För på sista varvet, när han var med i täten och tempot dragits upp, föll han nämligen – och fullföljde sedan inte loppet. Han ska ha förlorat medvetandet men fick snabbt vård av sjukvårdspersonal och fördes sedan av banan på bår, med nacke och rygg stabiliserade.

Enligt den franska tidningen L'Equipe återfick etiopiern medvetandet och kunde prata några minuter senare. Han fördes till sjukhus för vidare undersökning enligt tidningen.

The Guardian skriver att OS-arrangören kommit med ett uttalande: ”Efter sitt fall på 3000 meter hinder fick Lamecha Girma omedelbar vård av de medicinska teamen på plats. Våra tankar är med honom och vi skickar våra bästa önskningar för en snabb återhämtning. Paris 2024 är i nära kontakt med Etiopiens olympiska kommitté för att hålla sig uppdaterade om hans tillstånd.”

Under torsdagen lämnar hans coach Teshome Kebede lugnande besked.

”Han är i gott skick” meddelar tränaren Kebede.

Marockan försvarade guldet

I stället blev det marockanskt guld, för första gången detta OS. Soufiane El Bakkali gick i mål på 8.06,05 – 36 hundradelar före USA:s sensation Kenneth Rooks och Kenyas Abraham Kibiwot på bronsplats.

El Bakkali vann även OS 2021 och blev därmed den förste att försvara sitt guld på distansen sedan finländaren Volmari Iso-Hollo tog guld både 1932 och 1936.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet