Det finns dock ett antal krav för att få nyttja detta i träningen. För det första ska man vara på ”mycket hög internationell nivå” i sin idrott, exempelvis aktuell för OS, Paralympics, VM, EM eller liknande på seniornivå.
Användandet av simulerad höghöjd ska också registreras hos respektive specialförbund, som skickar vidare informationen till Antidoping Norge.
Vibecke Sörensen, vicepresident i Norges idrottsförbund, bekräftar dock för norska TV2 att det inte kommer att tas till några sanktioner mot den som bryter mot riktlinjerna.
– Det är inte ett regelverk som omfattar detta som ger en direkt sanktionsmöjlighet.
Omdiskuterat förbud i Norge
”Höghöjdsförbudet” har varit omdiskuterat i Norge eftersom det är väldigt få länder som har ett sådant förbud. Sverige har exempelvis inget sådant regelverk och det finns inget förbud från Wada mot simulerad höghöjdsträning.
– Jag tycker att det är dumt och konstigt att vi i Norge ska ha andra regler än i princip hela den resterande världen. Vad hade hänt om vi i Norge skulle tillåta fluorvalla medan resten av världen skulle förbjuda det? sa Gjert Ingebrigtsen, pappa och tränare till medeldistansstjärnorna Jakob, Henrik och Filip, till SVT Sport i serien ”Idrottens gränsland” i somras.
ARKIV: Tre saker ur granskningen ”Idrottens gränsland” (13 juli 2021)
Simulerad höghöjd
Konditionsidrottare, som till exempel skidåkare och långdistanslöpare, åker ofta på läger till orter på hög höjd, för att träna – eftersom hög höjd gör att kroppen producerar fler röda blodkroppar som transporterar syre.
För att komma åt den effekten på hemmaplan är det även många som vistas i så kallade höghöjdshus eller höghöjdstält, där luften blir lika syrefattig som den är på hög höjd.