Patricia Kamga stod för nytt personligt rekord när guldet bärgades. Foto: Anna Wessman

Patricia Kamga tog överlägset guld i ungdoms-OS

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår euoropaungdoms-OS där flera svenska talanger tävlar.

Den första att ta guld inom friidrottsgrenarna var släggkastaren Patricia Kamga, vilket hon gjorde från ett pressat läge.

Under torsdagen gjorde de första svenskarna entré på finalpasset på europaungdoms-OS som hålls i slovakiska Banska Bystrica. Allra bäst gick det för Patricia Kamga, men hennes inledning på tävlingen var skakig.

15-åringen var illa ute efter två ogiltiga kast, men kunde rädda situationen med att kasta släggan 58,94 meter. Det tog Kamga vidare till finalen och ytterligare kast. Inför det sista kastet låg hon på fjärde plats, precis utanför pallen. Då slungade hon iväg släggan 65,92 meter. Nytt personligt rekord och säkrat guld, med nästan fyra meter ner till tvåan.

– Det hon gör är verkligen otroligt starkt och visar på mästarkvalitet. Otroligt imponerande, säger lagledare Dejan Mikovic i ett pressmeddelande.

Patricia Kamga, lillasyster till diskuskastaren Vanessa Kamga, var lättad efter guldet.

– Jag ska aldrig mer göra en så här spännande tävling, sa hon med ett skratt.

Under torsdagen blev det även svenska medaljer från Ingrid Nilsson som tog guld i judo, Romeo Makboul som tog silver i badminton och Emmy Hällkvist som tog silver på 100 meter fjärilsim.

Sedan på fredagen fylldes det på med medaljer. Karl Ottfalk tog guld på 3000 meter i överlägsen stil, samtidigt tog Esther Sahlqvist silver på 100 meter häck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.