Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Omar Havana

Rekordprispengar för Duplantis i Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna kommer att kunna tjäna ännu mer pengar i Diamond League nästa år.

– Vill fortsätta belöna friidrottarna, säger tävlingens vd Petr Stastny.

Den totala prissumman höjs med nästan en tredjedel till motsvarande 94 miljoner kronor, jämfört med fyra senaste åren, och är den högsta som tävlingen haft sedan starten 2010.

Varje tävling, i Sverige bland annat den i Stockholm, kommer nästa år ha fem miljoner kronor i prispengar och i varje gren som ingår i Diamond League delas ut mellan 300 000 och 500 000 kronor vid varje tävling.

I finaltävlingen är det betydligt mycket mer prispengar att tävla om, totalt 22,4 miljoner kronor. Där kommer en seger i finalen att ge mellan 600 000 och en miljon kronor. Diamond League har inte kommunicerat ut hur fördelningen ser ut mellan grenarna.

Michael Johnson har lanserat ”Grand Slam Track”

Vid senaste helgens DL-final i Bryssel belönades en grenvinst med 300 000 kronor.

”Wanda Diamond League vill fortsätta att belöna friidrottarna mer och samtidigt säkra en långsiktighet av tävlingsserien”, säger vd:n Petr Stastny.

Samtidigt har sprintlegendaren Michael Johnson aviserat en helt ny form av tävling ”Grand Slam Track” nästa år. Fyra samlingar är planen och budgeten är totalt på 300 miljoner kronor. Det är enbart löpare i det här formatet och stavhopparen Armand Duplantis är inte aktuell att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.