Daniel Ståhl hade en jätteserie i Helsingfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Daniel Ståhls två längsta kast. Foto: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Säsongsbästa av resenären Daniel Ståhl på Finnkampen: ”Helt magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I går kastade Daniel Ståhl 65,04 i Roms Diamond League-tävling. Efter ett knappt dygn på resande fot noterade svensken årsbästa med 69,03 i Finnkampen.

– Det är helt magiskt och man är ju stolt halvfinne själv och kan språket och det är alltid kul att kasta i Finland där det alltid är bra tryck på arenorna, säger Ståhl efter sin elfte finnkampsseger till SVT Sport.

Fullträffen i den högkvalitativa serien kom i den femte omgången. Han kastade i ordning: 65,91 – 66,46 – 68,21 – 67,05 – 69,03 – 68,46. Årsbästat kom i säsongens elfte timme. Han anlände till Helsingfors vid 15-tiden under lördagen.

– Det är efterlängtat men också frustrerande. Jag har försökt hitta en bra tajming i tekniken hela sommaren men inte hittat den. Målet efter OS var att försöka nå ett årsbästa eller ett nytt pers i de tävlingar som återstår av säsongen, att inte grubbla utan bara dundra på, säger Ståhl som var hjälpt av en gynnsam vind.

Oväntade pluspoäng i grenen

Ståhls årsbästa var på 68,99 innan dagens resultat på olympiastadion i Helsingfors.

Trots att OS-tvåan från 2021 Simon Pettersson inte var med tog Sverige en trippel och 16–6. Man gick åtta pluspoäng mot kalkylen.

– Det är det här som är tjusningen i Finnkampen. Vad som händer på banan är något helt annorlunda än vad som står på papperet, säger experten Alhaji Jeng.

Resultat diskus Finnkampen:

1) Daniel Ståhl, Sverige, 69,03
2) Jesper Ahlin, Sverige, 57,10
3) Wictor Pettersson, Sverige, 55,99
4) Antti Pränni, Finland, 55,92
5) Rami Kankaanpää, Finland, 54,35
6) Juho Suominen, Finland, 54,12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.